Имам много пари, защото плащам добри...

Аз не плащам добри заплати, защото имам много пари. Аз...

Ивет Лалова роди първото си дете

Лекоатлетката Ивет Лалова-Колио стана майка за първи...

Вежди Рашидов: "Аз не съм смешник, аз съм голям смешник!"

отпечатай новината

05.09.2012 18:31 | Видян 2655 пъти

Вежди Рашидов:

Културният министър Вежди Рашидов пак стана жертва на характерната си логорея. По време на откриването на обновената сграда на Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов", на което заведе и премиера Борисов, министърът на културата скочи на сцената и се изцепи: "Той преди време каза, че съм смешник. Аз му казвам: Не, грешиш. Аз не съм смешник - аз съм голям смешник".

Вежди имаше предвид не Бойко, а Калин Сърменов - Милото, който наследи на поста директор на Сатирата легендарния бохем Иван Попйорданов, таткото на известния актьор Чочо Попйорданов.

Рашидов връчи на ветерана отличие "Златен век", като използва повода да добави, че след неговото управление "летвата вече е вдигната високо". За Сърменов пък коментира, че не го познава добре и не са близки.

Рашидов изтърси и други невчесани мисли – например, че много от хората, които навремето се подмазвали на премиера Бойко Борисов, вече са се замогнали значително. Не е ясно кого точно имаше предвид, но този някой вероятно си знае:  

"Премиерът е мой началник, аз съм длъжен да му се подчиня, тъй че нямам никакви поводи да му се подмазвам. Аз трябва просто да му казвам: "Да, слушам!", ако мога да върша работа и за това съм се цанил, той е мой работодател, въпреки че някои хора си уредиха живота докато му се подмазваха".

Рашидов не пропусна и да изтъкне големите заслуги на правителството за театрите, напомняйки, че макар и да не занимавал Борисов със “сградните” проблеми на артистите, камерната зала "Методи Андонов" е седмата, която се ремонтира "от – до".

"Реформа не се прави, за да са нещастни хората, реформа се прави, за да са щастливи хората", поясни поучително министърът, уточнявайки, че ако това не е резултатът от действията на управляващите, "няма проблем да се върнем към равните заплати, студените зали".

"Да, благодаря на г-н Дянков, даде ми 1.3 млн., за да може театрите да имат свой завършен вид, то е обидно всичко да са едни мръсни столове, които не са за зрителите. Нали, аз не бих отишъл на театър мръсен!", каза още Рашидов.

Самият Борисов каза: "Ние сме направили поредното добро нещо за българския театър – наред с метрото, с инфраструктурата и всичко, което правим за града... Много радостното е, че българските филми вече имат огромни почитатели и зрители, театрите ни са пълни, в археологията сложихме много пари, което дава самочувствие на хората и на нацията, ще подпомогне и туризма в следващите години".

Добави и, че скоро започва строежът на т. нар. Български Лувър, добавяйки, че се надява музеят да се сдобие с българско название. Борисов обаче категорично отказа да отговаря на въпроси по други теми. В началото на официалното събитие премиерът предупреди репортерите никой да не го ядосва, защото “в хороскопа ми пише да не влизам в остри сблъсъци”.

Ремонтът в Сатирата е на стойност 739 153 лв. и е по проект реконструкция и обновяване на театъра по Оперативна програма "Регионално развитие 2007 - 2013" на Европейския съюз. С тях е извършена реконструкция на електрическата инсталация и всички нейни компоненти, осигуряване на улеснен достъп на хора с увреждания, подобрения във връзка с енергийната ефективност на сградата, както и климатизация на камерната зала. Последно бившето здание на топлоцентрала е ремонтирано през 70-те години на миналия век.

Сатирата беше любимия театър на Тодор Живков, който често идваше в него да пусне по едно от своите маркови и многозначителни възклицания: “Ха...ха...ха”.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !