Надал е най-големия ми съперник, той...

Световната тенис звезда Новак Джокович иска да играе...

Млада сензация в бокса дари $20М на...

Боксьорът Райън Гарсия дари 20 милиона долара на хората...

Светлин Русев краде картини

отпечатай новината

24.07.2008 11:25 | Видян 5177 пъти | Гласували 4

Светлин Русев краде картини

“В колекцията ви има две картини на баща ми, рисувани за Народния музей в Пловдив. Чудно как ли са се озовали при вас?”, пита в писмо до в. Труд, публикувано днес, дъщерята на великия български художник Цанко Лавренов.

Силва отправя въпроса си до Светлин Русев. И пише още: “Лично по ваша преценка през 1976 г. бяха взети от дома ни Зографският манастир и Старият Пловдив – диптих за подарък на Тодор Живков, въпреки че баща ми категорично се противопостави и получи нервна криза. На всичкото отгоре тези картини не бяха платени. Едната от тях – Старият Пловдив – диптих, в момента се намира в един коридор към работните кабинети на министър – председателя Сергей Станишев. Картината е предоставена от Националната галерия на Министерския съвет, без тя изобщо да е собственост на галерията.”

В писмото се говори още за прибран от Русев архив на СБХ, за преоценяване наполовина на творчеството на Цанко Лавренов в комисия и за други материални и духовни престъпления. “Познавам вашата усмивка от десетилетия. За последен път я видях на живо при погребението на баща ми”, като героиня от древногръцка трагедия се изповядва Силва Лавренова. Нейната реакция е продиктувана от нагло писмо на Светлин Русев, който на 16 юли за пореден път се отрече от Тодор Живков и социализма, чийто символ беше също като Лили Иванова, поруга и младите интелектуалци на България.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !