Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Мексиканецът Карлос Слим направи милиарди от телекомуникации

отпечатай новината

25.12.2012 10:15 | Видян 2558 пъти

Мексиканецът Карлос Слим направи милиарди от телекомуникации

Какво е един човек да притежава 3 и половина пъти повече пари от всички спестявания на 7,5 милионния български народ? Ето това ще ви разкажем днес. Мексиканският бизнесмен от ливански произход Карлос Слим е лидер в класацията за най-богатите хора на света. Той "тежи" 77,5 милиарда долара, като от началото на годината мексиканецът е натрупал допълнително 15,6 милиарда долара. След него се нарежда собственика на "Майкрософт" Бил Гейтс с 64,4 милиарда долара, а на трета позиция е собственикът на магазините "Зара" Арманасио Ортега с 53,6 милиарда долара.

Ливанците са малък и страдал народ, но са най-изпечените търговци в света. Те се гордеят, че произвеждат и продават повече Джони Уокър от Шотландия и повече "Марлборо" от Америка. Именно така държавата им плащала на хората заплати всеки месец от проклетата 15-годишна гражданска война между 1977 и 1992 г., която тлее и до днес. Затова едва ли е чудно, че тяхно момче се качи на Олимп на богаташите.

Карлос Слим е син на ливански емигрант в Мексико. Татко му бил хитряга и не обичал да харчи. Всяко песо инвестирал в недвижимости. По време на гражданската война в Мексико купувал на безценица, а после изчакал момента, в който да продава за много пари имотите.

Десетилетия наред тя държала голямата страна в ръцете си. А верните синове на Институционно-революционната партия направили сериозни пари. За Карлос Слим часът ударил по време на финансовата криза в родината му от 80-те години. Като един от малкото хора със свободни средства той повторил опита на баща си от половин век по-рано – купувал на безценица приватизирана държавна собственост и можел да си позволи да изчака, за да продава при последващия икономически бум на баснословни цени. Златната му кокошка се оказала телекомуникационната компания, която той превърнал впоследствие в регионална, а след това и в световна сила. Също като татко си Карлос не се изхвърля с харчове.

Стандартът му е на човек от високата средна класа. Не обича дворци, лимузини, светски събития. Няма дори компютър, а преди да навърши 70 и да отслабне зрението му – и шофьор. Не хапва черен хайвер, но затова пък не сяда на масата без люти чушлета.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !