Най-татуираната българка лъсна чисто...

Над 100 картини е нашарила по цялото си тяло брокерката...

Майк Тайсън срещу Джейк Пол е обявен...

Предстоящата боксова среща между живата легенда на...

В Англия забраняват Коледа

отпечатай новината

24.12.2012 10:30 | Видян 4572 пъти | Гласували 1

В Англия забраняват Коледа

Допреди 23 години в България Коледа не се празнуваше. Никой никога не е отменял с декрет християнския празник, но и не го е отбелязвал, освен в семейна среда. В повечето български домове традицията остава силна, особено тази, свързана с Бъдни вечер и питката с късметите. Коледа започва да се чества след нежната революция от 10 ноември 1989 г. като първото демократично Рождество реално е в края на 1990 г. Дотогава Дядото е Мраз, а подаръците под елхата се раздават на Нова година.

Низвергването на Коледа обаче не е патент на комунизма. Това се случва за първи път в началото на 16-и век в Англия. За да може да се разведе със съпругата си, разгулният крал Хенри VIII, за когото дори в момента върви сериал по Нова телевизия, наречен „Династията на Тюдорите”, вади своята страна от католическата църква. И основава своя собствена англиканска вяра. Когато след смъртта му настъпват размирици и властта попада в по същество републикански режим, всичко, свъзрано със спорния монарх е отречено.

Под ударите попада дори Коледа. Като човек на живота Хенри много обича традицията на подаръците и бързо в двора му, а оттам и в цялото общество за първи път те стават някакъв нов култ, който измества християнската идея на Рождество. Някои вярващи използват това за претекст, за да си го изкарат на паметта на монарха.
Приживе той е правил с църквата, каквото си е искал и открито е предизвиквал и кардиналите, и епископите, и всички вярващи. Затова мнозина подкрепят последвалото анатемосване на по-скоро езическите празнични традиции като даровете и Татко Коледа, както го наричат в тогавашна Англия. Те са отречени като проводници на материализма през 17 – и век.

Починът на пуританите е подет и от близките им приятели, съидейници и съмишленици – холандските калвинисти. Те направо забраняват Коледа. Празникът е обвинен, че прокарва паганистични, сиреч езически порядки и обичаи и трябва да бъде заклеймен. Цялата тази работа се пренася и в задокеанските колонии. Както е известно именно англичани и холандци първи заселват онова, което днес са Съединените щати. 

Понеже вестите пътуват бавно, дори след отменянето на анатемата върху Коледа, в Америка дълги десетилетия отбягват този прекрасен зимен празник в края на всяка година. В много общности на Нова Холандия и Нова Англия тази работа продължава даже и по два века – до началото или средата на 19 в. Тамошните заселници предпочитат Нова година.

Както във втората половина на 20-и век ще прави целият соцлагер, днешна Източна Европа.
За онези, които сметнат, че това е само легенда, ще насочим вниманието им към Изпитът и процесът срещу Татко Коледа на Джосая Кинг – литературно произведение, написано малко след възстановяването на празнуването на Рождество по стария начин през 1868 г.

В Копенхаген през 1958 г. също има опит да се забрани Коледа като символ на пагубната комерсиализация от страна на авторитетния отец Паул Недергаард. Неговата атака е насочена специално срещу Дядо Коледа. Той и досега има своите последователи в лицето на Свидетелите на Йехова. Според тях празникът трябва да се фокусира върху Рождеството на Христос, а не върху ядене, пиене и вещомания.

продължи >>

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !