Най-татуираната българка лъсна чисто...

Над 100 картини е нашарила по цялото си тяло брокерката...

Майк Тайсън срещу Джейк Пол е обявен...

Предстоящата боксова среща между живата легенда на...

100 000 лева е заплата на EVN шеф у нас

отпечатай новината

31.01.2013 15:00 | Видян 3146 пъти

100 000 лева е заплата на EVN шеф у нас

Инж. Костов, енергиен експерт, твърди пред Plovdivutre, че електроразпределителните дружества у нас не е трябвало да се приватизират, при това на смешно ниска цена. Електроразпределителните дружества в България формирали 8-10 пъти по-голяма печалба, в сравнение с дружествата в чужбина, които си позволявали само 3-5% печалба.

Експертът твърди, че електромерите ни могат да се манипулират от разстояние, по електронен път, от самото EVN. Инж. Костов препоръчва да изключим абсолютно всички уреди и за проверим дали елекромерът продължава да върти. "Ако има движение, дори и бавно, това означава, че има паразитни токове, които електромерът отчита. Пък и поскъпването на тока е 13-процентно, но всъщност е много повече", – твърди експертът.

Според инж. Костов, реалното увеличение на тока е 30%, а надбавките са за зелена енергия, пренос, разпределение, в зависимост от основната консумация.

Експертът прогнозира, че през лятото токът ще скочи с 5%, но поскъпването няма да е за последно.

Информация от няколко източника дала основание на инж. Костов да твърди, че директорът на EVN у нас получава около 100 000 лева заплата на месец. Експертът настоява заплатата на ръководните звена в дружеството да бъдат осветлени и да станат публично достояние. Средното възнаграждение в EVN било 1500 лева, твърди инж. Костов. Така, електротехник със средно образование получавал месечно над 1000 лева заплата, според инж. Костов. "В ДКЕВР (Държавната комисия за енергийно и водно регулиране) възнагражденията варират между 3 и 5 хиляди на месец", – твърди експертът.

Източването на бъгарските граждани било и от други места – от БЕХ (Български енергиен холдинг), от ЕСО (Единен системен оператор), от НЕК. "ЕСО извършва планови, текущи, основни ремонти, те също влизат в цената на тока. Така се източват милиони от енергетиката, а те отиват у политици, които точно затова толерират тази порочна система", – споделя инж. Костов. Той е изненадан, че България произвежда повече енергия, отколкото консумират потребителите, в същото време постоянно изнасяме електроенергия, а печалбите от износа не отиват за поевтиняване тока на българския консуматор.

НЕК също печели от гражданите, добавя инж. Костов, от порядъка на 7-8% – за пренасяне на енергията до съответното място. Но след НЕК печалбата на ЕРП-тата е в пъти по-висока, около 30 %, убеден е експертът.

Инж. Костов твърди, че токът за промишлеността в България като абсолютна стойност е 1.15 пъти по-скъп в сравнение с Германия и по-скъп от 60 % от европейските страни, съобщи Plovdivutre.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !