Сребърният медалист от Евровизия 2024...

Baby Lasagna, който завърши втори на конкурса в Малмьо,...

Отиде си майката на Веско Маринов

Тази нощ е починала майката на обичания български...

Христо Шопов: Мел Гибсън ме взе по заместване

отпечатай новината

04.03.2013 09:41 | Видян 6373 пъти | Гласували 1

Христо Шопов: Мел Гибсън ме взе по заместване

Христо Шопов е роден в София  през 1964 година. Принадлежи към семейство, в което поколения наред е градена истинска династия от актъори. Баща му е дълбоко уважавания и известен български актъор Наум Шопов, изиграл главната роля в голям брой филми и театрални творби. Майка му, Невена Симеонова, както и сестра му Лиза Шопова, също са актриси. Дядо му е основател на театъра в Стара Загора, а баба му, Мара, е забележителна актриса. Съпругата на Христо, Мариана Станишева, освен че проявява таланта си в света на киното и спектакъла, е и кастинг директор. През 1981, едва 17 годишен, той прави своя дебют в киното с Дишай, човече, където партнира с майка си.

През 1988 година, докато е в четвърти курс, Иван Андонов го избира за изпълнение на главната роля във филма Вчера, превърнал се в истински култова творба. Участвал е с централни роли в Маргарит и Маргарита и Любовното лято на един льохман. После разписа участие в лентата на Мел Гибсън Страстите Христови и в Love.Net. Появи се и в сериала Къде е Маги?, а най-новата му роля е в Дървото на живота, историческата сага тръгна по ТВ 7 от тази неделя. Освен това през 2013 ще го видим по екраните в значителен брой филми и в тв сериал на БНТ Четвърта власт.


В центъра на събитията в сериала Дървото на живота е една фамилия от Видин в периода на Царска България, а вие играете един от синовете, Йордан. Ще ни разкажете ли повече за ролята си?
Не ми се иска да коментирам нито героя, нито сюжета, защото така ще разкажа филма. Да оставим зрителите сами да научат за Йордан Вълчев. Само ще кажа, че героят ми е доста различен от мен като темперамент. Иначе в Дървото на живота ще се случват интересни неща, но който иска да разбере повече, да следи сериала.

Предизвикателство ли бе за вас да се включите в този исторически сериал, който се случва след дълъг период на затишие?
Не бих го назовал точно исторически, защото няма претенцията за достоверност. Стъпва на някои факти и неща, които наистина са се случили, но сюжетът е художествена измислица.  Става дума за епоха, която е малко позната, независимо че не е толкова далеч от нас във времето. Идеята обаче е наистина  да е достоверно от към всичко.

Вие по-рядко се появявате на тв екран?
Внимателно подбирам участията си. Бях в една ситуация, в която трябваше да избирам, но няма да изпадам в подробности. По някакъв начин платих своята цена, за да бъда в Дървото на живота,  по никакъв начин обаче не съжалявам. Историята е много стойностна и си струваше.

Има ли прилики днешното време с живота от онзи период, в който се развива действието?
Това, което се случва днес, и това, което  е било през 1908 г., е различно. Хората са различни. Но се надявам да е интересно на публиката – това, което се случва в сериала и начинът, по който се случва.  Още повече че не прилича на тв продукция по начина на снимането, декорите. Такова нещо не е правено за сериал. Заснето е от оператори и режисьори, които снимат кино и смятам, че това личи.

До момента родните сериали бяха повечето екшъни или комедии. Дали според вас зрителите ще харесат историческата тематика?
Поне на мен българският екшън не ми е интересен. Такова нещо наистина не е правено в последните години, но не се бих се е наел да прогнозирам реакция на публиката. Живеем в една държава, в която се хвалят разни неща, които да речем аз не харесвам.  Надявам се, че ще има хора, които да харесат сериала. В България обикновено се казва, че нещо не е хубаво, още преди да са го гледали. Особено ако четеш форумите, където, когато си анонимен, е лесно да даваш негативно мнение. Така че как да се прогнозира?!  Но пък Дървото на живота е различен от това, което върви по телевизиите. Сега има голяма конкуренция, което е чудесно. По-добре хората да гледат български сериали, отколкото турски. Не че има нещо лошо в това,  но тук говорим за друго ниво.

На вас лично харесват ли ви събитията от този период по времето на Царска България?
Не мога да кажа, че научих нещо ново, но харесвам взаимоотношенията на героите в сериала. Допада ми начина, по който общуват, езика, който говорят.  Историята е много хубава. Героят ми участва и в доста военни и батални сцени. Не съм усетил нито за миг трудност, за мен е удоволствие да работя с този екип.

Смятате ли, че можем да си върнем икономическата мощ и славата от времето на Царска България?
Не, не мисля.

Това ли липсваше на българските сериали и на новото кино – истории от миналото?
Не знам какво му е липсвало и да се ангажирам с мнение. Но на хората сигурно ще им е интересно, че действието не се развива сега, различно е  много от  популярните напоследък продукции със съвременна тематика, които вървят по телевизиите.  

продължи >>

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !