Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Тото Кутуньо победи рака

отпечатай новината

09.03.2013 09:06 | Видян 6747 пъти

Тото Кутуньо победи рака

"Написах едно парче, което съм направир само за теб и много искам да го изпееш”, казва една хубава вечер на 1982 г. Тото Кутуньо на най-големия си клиент като композитор Адриано Челентано. Той чува песента, но я отказва. Тото решава де я изпее сам и я представя на фестивала в Сан Ремо през февруари 1983 г. Журито никак не харесва парчето. Класира го едва на пето място. Но зрителският вот е базепалационен.

Песента е L’taliano. Тя става не само визитната картичка на Тото Кутуньо. Но е може би и най-големият хит на италианската естрадна музика изобщо.И превръща създателя си в световна знаменитост.
Салваторе Кутуньо, на галено Тото, е роден в малко градче в семейството на офицер от флота и съпругата му домакиня. Родителите, които обичат музиката и свиренето е тяхно хоби, амбицират момчето си да се бори за слава. Още на 13 той отива на конкурс. Но е доста разочарован, защото се класира едва 3-ти. Тото прави няколко групи с приятели. Но повече му върви композирането.

Харесва го Жо Дасен, на когото прави двата мегахита „Циганско (Индианско) лято” и „Ако не съществуваше”, които и до днес са сред най-обичаните парчета и на певеца, и на френската попмузика. Това става през 1975 г., а на следващата Тото се качва на сцената на Сан Ремо с тогавашния си състав „Албатрос”. Класира се отново трети. Следват няколко композиторски награди от най-големия фестивал на Италия, докато през 1980 г. смуглият и недотам симпатичен дългокос мъж печели със „Само ние”. Неговият стил – романтичен и меланхоличен, става хит. Ала самият той още не е звезда.

Тогава идва отказът на Челентано да изпее „Италианецът” – песен, в която Кутуньо е вложил цялата си душа. Тя разказва за Италия „със спагети между зъбите” и ироничното представяне на нацията я кара да се влюби в парчето и неговия изпълнител, когато Тото дръзва сам да я изпълни в Сан Ремо точно преди 30 години. Журито не оценява хита, но публиката полудява по него. Кутуньо става истинска звезда, а скоро и милионер, понеже участията и продажбите на албумите му стават феноменални.

100 милиона копия е продал от музикалните си продукти човекът с ниск и слаб глас, за когото трудно може да се каже, че пее като за световно. Колегите му много завиждат. Затова на следващата година поредният му хит „Серенада”, който звучи и до днес, отново е подигран – оставят го втори след песен, която едва ли някой си спомня. 1987 г. ражда още хитове за Тото като един от тях е написаната за колегите му от „Рики е Повери” Canzone d'amore или „Любовна песен”, която също е хит до момента. Самият Тото за поредн път, четвърти, печели второто място на феста като изпява „Синове”.

 

продължи >>

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !