Надал е най-големия ми съперник, той...

Световната тенис звезда Новак Джокович иска да играе...

Млада сензация в бокса дари $20М на...

Боксьорът Райън Гарсия дари 20 милиона долара на хората...

Министър Владимир Пенев играе 10 роли на 4 сцени

отпечатай новината

17.03.2013 09:07 | Видян 2369 пъти

Министър Владимир Пенев играе 10 роли на 4 сцени

Колкото и мимолетно изкуство да е театърът, ще успеем да хванем дирята от героите на Владимир Пенев из софийските сцени. Сега е моментът, защото извънмерното му чувство за отговорност към работата може да го принуди да слезе от сцената. На всяка цена трябва да гледаме "Мъртвешки танц" от Стриндберг, брилянтна постановка на Маргарита Младенова в "Сфумато", пише 24 часа.

Тази сцена е вторият професионален дом на Владо Пенев. След МГТ "Зад канала", където е на щат. (Още на половин щат е в Народния театър.) Изпитва топли чувства към "Сфумато" още от класическото време на студията, когато е сред основните актьори и споделя всички несгоди и триумфи. "Мъртвешки танц" носи на Пенев "Аскеер" за водеща мъжка роля (2007 г.). Той и Светлана Янчева хуманизират безграничната ненавист на семейната двойка с гръмогласна самоирония и детинска радост при сполучливите забавления.

"Арт" от нашумялата французойка с персийски корени Ясмин Реза в режисурата на Пламен Марков среща на сцената на МГТ "Зад канала" Владо Пенев с Атанас Атанасов, подобен на него театрален пилигрим, и с Иван Петрушинов. Текстът е изпълнен с двусмислици, обрати и заяждания на трима приятели, жонглиращи с понятия като пари, почтеност и талант. Ако наистина има български зрители, които наивно приемат художествената реалност на актьорите за част от техния живот, както се оплаква и шегува Захари Бахаров, често вземан за Иво Андонов във всекидневието си, Владимир Пенев ще има комични коментари за ролята си в "Златни мостове и секвоя" в МГТ "Зад канала". В пиесата на Константин Илиев, режисирана от Бина Харалампиева, той ще изненада зрителите с конфузната ситуация на днешен политик, наказан от любовницата си да кисне по бельо пред заключената врата на нейното жилище.

На същата сцена сегашният културен министър играе в постановката "Демонът на Скопие" от известния македонски автор Горан Стефановски, режисирана от босненеца Дино Мустафич. С него на сцената са Илка Зафирова, Филип Аврамов, Евгени Будинов, Христина Караиванова, Сашо Кадиев, Ирини Жамбонас, Иван Петрушинов, Петър Калчев. В афиша на театъра е още една постановка с Владо Пенев - "Апокалипсисът идва в шест вечерта" от Георги Господинов в режисурата на Маргарита Младенова.

Предполагам, че Владо Пенев никога няма да откаже на поканата на Деси Шпатова и затова се появява в нейната постановка "Идиот 2012" в Народния театър заедно със Снежина Петрова, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Вяра Табакова и Веселина Конакчийска. Пак в Народния той е в класното обкръжение на Жорета Николова, Марин Янев, Цветан Алексиев, Александра Василева и Илиана Коджабашева от "Терапевтът". В пиесата на Елена Алексиева, поставена от Крис Шарков, Пенев е в ролята на кучешки психотерапевт, принуден да се сблъсква с откачени собственици на домашни любимци.

Както обикновено, Владо Пенев придърпва комични нюанси и в други сериозни роли. В Театър 199 той излиза в няколко постановки. В "Дуети" от британеца Питър Куилтър, постановка на Влади Люцканов, заедно със Силвия Лулчева разиграва етюди на любовна тема. В "Приятнострашно" от Яна Борисова, режисура на Галин Стоев, се прибавя към вече формираното каре на Снежина Петрова, Стефан Вълдобрев, Вежен Велчовски и Радена Вълканова. Партнира на Невена Мандаджиева като порасналия глезен син на тиранична майка от "Кралицата майка" на италианския автор Манлио Сантанели, постановка на актьора Валентин Ганев, пише още 24 часа.

В момента Владо Пенев репетира в Народния театър екзотичната роля на гущер
в "Морски пейзажи" от Олби. Младият режисьор Петър Денчев (27), който има няколко награди като автор на стихове и проза, е успял да съблазни златния дует Пенев-Светлана Янчева. Премиерата е на 29 март. "Никакво отлагане заради министерстване", категоричен е директорът на трупата Павел Васев.

Владо Пенев е казвал, че като излезе от дома си на "Иван Вазов" и тръгне по една от четирите посоки на света, неизбежно стига до театър, където има представление. С голяма симпатия и обич посрещат колегите му новата му роля в културното министерство и доказателство за това са позитивните емоции, препълнили фейсбук.

автор: Димитър Стайков

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !