Жената на Домусчиев с Хилари, обръща...

Жената на Домусчиев с Хилари, обръща се "на ти" към нея:...

Българският филм Петя на моята Петя с...

Един от най-популярните български игрални филми за...

Франциск ще сложи край на разкоша във Ватикана

отпечатай новината

21.03.2013 09:00 | Видян 1753 пъти

Франциск ще сложи край на разкоша във Ватикана

Изборът на новия папа беше абсолютна изненада. Всички прогнози се провалиха, което показа, че Католическата църква се движи по свои закони и процеси, които невинаги външният свят може да види ясно. Очевидно е, че църквата в епохата на глобализацията се насочва именно към Латинска Америка, където днес е центърът на света.

За първи път в историята на църквата имаме папа йезуит. Но най-съществено е името Франциск - на един от най-популярните светци, който се характеризира със своята бедност и послание за мир и любов. Проведената интронизация на новия папа прави впечатление като максимално опростена, без излишно разточителство. Важен знак е, че пръстенът, който получи Светият отец, не е златен, а сребърен, а палиумът като израз на неговата пастирска власт не е неговият собствен, а на предишния папа.

Така Франциск показа приемственост. Свидетели сме на промяна в схващането на самия папа, който не се представя като върховен суверен на целия свят, а е римският епископ - пръв сред равни. Това е голямото послание на тази церемония. С думите "Не се страхувайте от добротата!" папа Франциск подема думите, с които Йоан Павел Втори се изкачи на стола на Свети Петър с посланието "Не се страхувайте!", пише vsekiden.

Днешният папа допълни думите и призова да не се страхуваме от добротата. Това е голямо послание. Другият му зов не е просто грижа за бедните, защото всички църкви винаги са се грижили за бедните, а един повик за реформи - самата църква да стане по-бедна. И папата показа това - той ще го направи преди всичко с личния си пример - на една строгост, простота и бедност. Това ще означава и нови реформи в самата Ватикана и Католическата църква, които Франциск още не е обявил, но за които явно има намерение.

Ще видим в каква посока ще бъдат, но при всички случаи ще бъдат свързани с изчистването на този образ на църквата, който е свързан с финансови скандали и с прекалено голямо богатство. И това обаче не бива да се схваща прекалено опростено, защото ако от църквата изчезне цялото това голямо богатство, натрупано през тези 2000 години - на литургията, на церемонията, тя не би била Католическата църква. Същото се отнася и за Православната църква - и тя носи своето историческо наследство, съкровищно богатство.

Не мога да не отбележа, че присъствието на православния свят на интронизацията е знак за обновление на християнския свят, който трябва да се сплоти и да преодолее остарелите и в крайна сметка чисто политически различия. Жалко е обаче, че на церемонията не бе изпратена българска църковна делегация - ние не изпратихме дори митрополит. А Българската православна църква и нашата общественост трябва да помнят, че в Рим е гробът на Свети Кирил, че Българската православна църква винаги е играла роля между Изтока и Запада и ние сме продължителите на делото на Светите братя Кирил и Методий.

Но рискуваме светът да не знае и да забрави това, защото има други славянски страни като Словакия, Хърватско, Македония, Русия, Украйна, които претендират за това наследство и успешно ни го взимат. Затова се надявам, че през тази година нашият патриарх Неофит ще отиде на поклонение на гроба на Св. Кирил, макар че никога досега български патриарх не е ходил да се поклони на гроба му. Така светът ще види, че имаме една представителна личност за нов патриарх, България може да влезе отново в световните новини и да вдигнем самочувствието си като нация. От сърце пожелавам това да се случи.

Снимка: vsekiden

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !