Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Снимат филм за Симеон

отпечатай новината

06.08.2008 15:12 | Видян 4538 пъти | Гласували 1

Снимат филм за Симеон

Филмът за Симеон Сакскобургготски ще бъде може би най-голямата кинопродукция на европейското кино за тази година, пише "24 часа".

Както стана известно, продуцентска къща АГИТПРОП е избрана за партньор на Баварската обществена телевизия и компания zERO 1 за снимането на пълнометражен документален филм за живота на Симеон Сакскобургготски.

Режисьор на 90-минутната лента ще е Андрей Паунов, който стана европейско име с филмите си "Георги и пеперудите" и "Проблемът с комарите и други истории".

Екипът започва работа през октомври. В София гo чака безценният архив на Фердинанд, пазен в Главното управление на архивите.

Преди две години Симеон подари на България документи, служебни и лични писма на дядо си, които са били пазени в Станфордския университет. Но животът на днешния лидер на НДСВ ще бъде проследен още от септември 1946 г., когато царското семейство е принудено да напусне България, до днес.

Огромна работа предстои на кинаджиите, когато ще трябва да открият атмосферата и навиците, формирали младия Симеон още когато учи във "Виктория колидж" в Александрия, Египет. След това той завършва College de France, една от най-старите образователни институции в Европа. Военна служба изкарва като кадет във Военновъздушната академия на Щатите Valley Force.

Амбицията на германските продуценти е да покажат влиянието на политическите промени в Европа през последния половин век върху живота на Симеон Сакскобургготски. Семейството му живее по време на епохата на Франко в Испания, възприемана и досега противоречиво. Възстановяването на монархията, контактите на Симеон с аристократичните родове на континента, годините на Студената война са само част от "спирките" на филмовия екип.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !