Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Бай Тошо аха да се гътне през 1973 г.

отпечатай новината

09.04.2013 10:15 | Видян 3425 пъти

Бай Тошо аха да се гътне през 1973 г.

Тодор Живков е претърпял лек инфаркт в края на февруари 1973 г. На 9 март същата година той е бил изписан от болница и му е препоръчан месец почивка в домашна обстановка, пише offnews.bg.

Това разкрива един от новите няколко хиляди документи, свързани с България и публикувани от “Уикилийкс”. Информацията за сърдечния удар на Първия е от кореспонденция между австрийското посолство в София и австрийската държава и се позовава на източник от посолството на СССР и на българското външно министерство. Според документа, заради заболяването Живков отложил посещение във Виена. Източник от френското посолство пък разказал на австрийския си колега, че френски лекар е бил повикан да консултира здравното състояние на Живков, пише още в документа с гриф “Поверително”.

Друг конфиденциален документ от същата година разказва за посещението на Ясер Арафат в България през февруари. По време на престоя си Арафат се срещнал в българските власти, а главната му цел била да получи помощ за доставки на оръжие. Според документа българите са отхвърлили тази молба. Двама посланици от НАТО попитали външния министър Петър Младенов дали Арафат иска да отвори “офис” на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) в София. Отговорът бил отрицателен, Младенов обяснил, че ООП ще продължи да “покрива” България от Сърбия.

В друга грама от март 1973 г., изпратена до американския Държавен департамент, се разказва как българското правителство отказало  интервю на вестник “Вашингтон пост” с аргумента, че “Ръководството е много заето и ще бъде заето още много, много време”. Планът бил интервюто да бъде взето от сръбския кореспондент на вестника, а за да бъде уредено, българският посланик в Белград бил ухажван със специален обяд. Авторът на дипломатическата кореспондеция отбелязва, че ако Живков се бил съгласил на интервюто, издателят на вестника обещал да го сложи на първа страница.

В тази версия има логика, тъй като след инфаркта Живков бърза да издигне дъщеря си Людмила за министър и член на Политбюро и така да гарантира бъдещето на своя правешки клан.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !