Ивет Лалова роди първото си дете

Лекоатлетката Ивет Лалова-Колио стана майка за първи...

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в...

Посрещаме суперуспешното електронно дуо и Miss Moniquе...

Комисар Катани се ожени за мацка на 28

отпечатай новината

10.04.2013 18:30 | Видян 6767 пъти

Комисар Катани се ожени за мацка на 28

Ако се направи конкурс за най-харесвания мъж от телевизионния екран през 80-те години безапелационният победител със сигурност ще бъде Микеле Плачидо. Италианският актьор се прочу в България и в цяла Европа с ролята на безкомпромисния борец срещу мафията Корадо Катани от сериала Октопод, пише Супер 19'.

Миналото лято южнякът, който след месец навършва 67 години, стяна светска сензация в родината си. Той сключи брак с жена, която може да му бъде внучка. Федерика е само на 28. Двамата вдигнаха сватба за чудо и приказ в Чистернино край Бриндизи. Повече от хиляда души от местното население се бяха събрали пред църквата, за да приветстват с одобрителни възгласи и с огромни букети цветя младоженците.

Специално за случая човекът, когото светът познава като Корадо Катани, се бе вмъкнал в непривичен за него смокинг в бяло и черно от колекцията на Роберто Кавали.

В приказната си рокля пък булката изпя "Феличита" в дует със самия Ал Бано. Певецът е близък приятел на младоженеца и негов земляк. През 1983 г. двамата  другари са на върха на славата – Микеле като актьор, а Ал като властелин на естрадната сцена в Италия.

Освен годината, в която е създадена прочутата песен, за която стана дума, това е и времето на пускането на телевизионните екрани на сериала „Октопод”. Периодът е доста напрегнат за Италия. По онова време мафията прави атентати в страната, отвлича премиера, властта е почти безсилна пред нея. Затова се ражда идеята за пропаганда чрез тв поредица.

Изборът на изпълнителя на ролята на Катани е изненадващ за мнозина. Плачидо, южняк от дълбоката провинция Базиликата, е започнал кариерата си в театъра през 1969 г. и няма особен успех до попадането си в киното. Големият успех при него идва през 1976 г. с "Триумфален марш" на Марко Белокио, за която печели най-големия приз в родината си „Давид на Донатело”. Той обаче играе странни типове на екрана. Доказателство е най-големият му професионален труимф – наградата „Сребърна мечка” от кинофеста в Берлин за ролята на гей в ироничната мелодрама "Ернесто" през 1978 г. Как един такъв тип ще влезе в кожата на вдъхващия увереност, че доброто в лицето на държавата ще победи злото на мафията? Това се питат мнозина. Режисьорът Дамяно Дамяни обаче е категоричен. Иска си Плачидо.

Така точно преди 3 десетилетия Микеле изгрява на екрана като Корадо Катани – главния герой от сериала "Октопод". И остава такъв за цял живот.  

Грандиозният успех на поредицата както в Италия, така и в цяла Европа прави Плачидо суперзвезда. След три сезона обаче на него му писва да се снима в една и съща роля. Сценаристите са принудени за ужас на милионите му фенове и най-вече фенки да убият любимия герой Корадо Катани, който вече изглежда абсолютно безсмъртен на зрителите в десетки държави.

Щафетата на „Октопод” е поета от други актьори с имиджа на секссимволи като Раул Бова в следващите продължения на класическата поредица.

Даже нашият Ламбо влиза в сериала като мафиотски бос. В кожата на такъв влиза и самият Плачидо, който години по-късно с триста зора се навива да изиграе легендарния Бернардо Провенцано в "Последният бос". Това обаче не му пречи да изпълнява и роли на антимафиоти. Именно на него се пада честта да направи на екрана филм за бореца срещу организираната престъпност Джовани Фалконе – образ, доста близък по характер до Корадо Катани.

Мафията е навсякъде около Микеле Плачидо. Влиза дори в семейството му. Естествено, не реално, а чрез съпругата му Симонета Стефанели. Познаваме я като първата съпруга на Дон Корлеоне от "Кръстникът".

В гениалния филм госпожа Плачидо играе една от най-забележимите си роли. В повечето време обаче тя е заета с отглеждането на общата им дъщеря с Микеле. Момичето със странното име Виоланте също е актриса. Двойката има и син Иниго. Двете пораснали деца обаче не са достатъчен фактор, за да спасят семейството, което се развежда през 1994 г.

Микеле Плачидо се опитва да пробие и в Холивуд. Приема поканата за ролята на бизнесмен в шеговития филм "Големият успех". Но продукцията не е голям успех и бързо угасва американската мечта на южняка.
Това не секва творческия порив на актьора. Той продължава да работи като луд в Италия.

Въпреки пенсионната си възраст само миналата година той има 6 филма. А тази вече е готов с два, единият от които разказва историята на фамозния изпълнител Доменико Модуньо, най-известен с хита си "Блу".
За 40 години кариера Микеле Плачидо има рекордните 118 филма. Това, което малцина знаят е, че той е и автор на 13 книги и сценария, които не е ясно кога намира време да пише.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !