Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Холивудски филм за Хамлет прави Гърдев

отпечатай новината

16.04.2013 16:15 | Видян 2273 пъти | Гласували 1

Холивудски филм за Хамлет прави Гърдев

"Напоследък работих по сто филма, така че не мога да кажа нищо, докато не видя парите за снимките преведени", отговори Гърдев на въпрос дали слуховете за игрален филм по пиесата са верни. "Така че, докато това не се случи, не мога да кажа, че работя по филм "Хамлет". Но да, работя по него", заяви пред Дневник известният режисьор Явор Гърдев. неговият филм Дзифт беше първият блокбъстър от новото българско кино на 21 век, когато излезе по екраните преди 5 години.

Екранизацията на Хамлет ще бъде продуцирана от американската компания Kalioppe Films, която движи и друг проект на Гърдев – високобюджетен филм за древногръцкия герой Тезей. Но по всяка вероятност идеята за филм по Хамлет ще бъде реализирана първа, като вече са избрани студиа в Белгия, а актьорският състав тепърва ще се решава, като уточни, че това зависи от много мениджърски, пазарни и продуцентски условия.

Явор Гърдев напълни почти докрай голямата зала на Младежкия театър за отворения театрален клас и като че ли през секунди успяваше да разсмее публиката. По време на срещата той сподели повече около методите си на работа, няколко лични и забавни истории, свързани с израстването му като режисьор, а също така заедно с Михаил Билалов и Георги Стайков показа части от предстоящото си "Почти представление", което ще направи премиерата си през май в Младежкия театър. Заедно с тях той описа спецификите на директния контакт на актьорите с публиката по време на спектакъл.

Междувременно спектакъла му "Хамлет", където в главната роля е Леонид Йовчев, е с най-много номинации за предстоящите награди "Аскер", а вече завоюва пет отличия "Икар". По време на театралния клас той сподели, че не гледа на трагедията като на пиеса, а по-скоро като на "проблем", който събира всички театрална форми в едно.

Ако идеята за филм по трагедията се реализира, той ще бъде първата адаптация от телевизионния британски филм с Дейвид Тенант от 2009 г. и първа киноекранизация от австралийския The Tragedy of Hamlet, Prince of Denmark от 2007 г. Последната по-значима поява на принца на големия екран е през 2000 г. с Итън Хоук в главната роля.

Тази вечер Михаил Билалов отново ще бъде под режисурата на Явор Гърдев, но на камерната сцена на Народния театър, където ще се играе "Нощна пеперуда".

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !