Защо лошите в киното се превърнаха в...

Замисляли ли сте се върху идеята за подкрепянето на...

Тайните за красота на турските актриси

Вечно младежкият външен вид на Неслихан Атагюл на пръв...

Денди с премиера на нова книга

отпечатай новината

09.05.2013 16:30 | Видян 3448 пъти

Денди с премиера на нова книга

Бизнес дамата Мерлин Арно представи най-новата книга на писателя и денди Любомир Милчев „Последният портрет на маркеза Казати. Шармантна фанстасмагория с много сребърни подноси и триумф на осуетена събитийност”.

На промоцията на книгата бяха поканени отбрани личности от светския, модния и бизнес елит. Събитието премина в духа на световно известния „Казати бал”: гостите бяха ексцентрично ретро облечени, звучеше музика от 1920 година, на видео екран се прожектираха автентични снимки и картини на маркeзата, а две прекрасни момичета облечени в рокли от съответната епоха подаряваха на гостите аксесоари допълващи дрес кода.

Роклята и прическата на Мерлин Арно, бяха точно копие на една от визиите на маркеза Казати, а топ моделът Гери Дончева изненада присъстващите с рокля и дамска чантичка от 1912 година. Желаещите да закупят книгата, чуха откъси от нея лично прочетени от автора.

За пореден път бизнес дамата Мерлин Арно доказа, че е истински меценат подкрепяйки елегантната книга, която е и своеобразна енциклопедия на дендизма.

Маркеза Луиза Казати Стампа ди Сончино е най-богатата и ексцентрична дама в Европа между войните. В епохата на великия откутюрист Поаре, тя е фасцинираща модна икона в европейския гламур и революционизира дамската мода далеч преди Коко Шанел, а в наши дни импулсира идеи в колекциите на Алекзъндър Маккуин, Джон Галиано, Кристиан Диор, Карл Лагерфелд и така упражнява потресаващо фешънабелно влияние и след смъртта си. Маркезата е муза на Габриеле Д’Анунцио и негов меценат.

Най-рисуваната жена в историята на изкуството след Богородица, на нея са посветени 130 портрета от най-знаменитите художници на епохата, сред които Болдини, Домерг, Ван Донген, Пикасо, Зулоага и много други. Тя е притегателен център за европейската бохема с пищните партита, които организира в нейна чест – сред гостите й са аристократи като княз Юсупов и граф Робер де Монтескьо, артисти от балета на Дягилев, прекрасната и злощастна Айседора Дънкан, футуриста Томазо Маринети и много други знаменитости. Призната е за една от малкото жени dandy в историята на елегантността и бизарния епатаж.

Странният й образ не можа да остави безразличен писателя и денди Любомир Милчев, който любовно й посвещава новата си книга „Последният портрет на маркеза Казати. Шармантна фантасмагория с много сребърни подноси и триумф на осуетена събитийност”. Фикцията е следната – чрез спиритически сеанс маркезата пожелава да събере за една reception dernier дендита от различни епохи, минали и бъдещи. Прием само за благоуспелите да се превърнат в най-чиста декоративна видимост.

Други не биват допуснати или едва само за подигравка и назидателен акцент…, тъй като безвкусното бижу на тривиален успех вече ги украсява съмнително . Знаменитите гости, сред които Уенрайт, Бекфорд, Байрон, Брюмел, Пруст, Юисманс, Бодлер и други, разговарят за злоупотребата с образите, за причастния смисъл на образа, за фалита на пози, на изображения, на всичко, в едно неистово изличаване, пожелано от преситени ексцентрици. А за да се изпълните и вие с това неповторимо вълнение, следва да прочетете тази малка и елегантна книга, която, впрочем, е и своеобразна енциклопедия на дендизма. Voila!

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !