Велико Минков е биологичен баща на...

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова...

Устата с патриотична песен за Гергьовден

Устата пуска новия си сингъл навръх Гергьовден, когато...

Българин е милиардер №1 в Канада

отпечатай новината

05.06.2013 13:30 | Видян 2599 пъти

Българин е милиардер №1 в Канада

Милиардерът Игнат Канев не е звезда в България. Но 100 000 българи в Канада знаят името му и го приемат за своя личен ангел хранител, пише Всеки ден. Защото бизнесменът филантроп е помогнал на хиляди закъсали за пари и работа имигранти, откакто преди половин век пристига във втората по големина държава на планетата.

Пред Всеки ден българката с канадски паспорт Дария Иванова призна, че е чувала за много случаи, при които Канев е помогнал с каквото може на изпаднали в беда. Самата тя се убедила в добротата на най-известния и богат българин в Северното полукълбо.

"Преди 3 години заедно със съпруга ми живеехме в негова сграда в Брамптън, Торонто. Става дума за два 22-етажни блока близнаци с формата на отворена книга, жилищата в които се отдават под наем", върна лентата българката с 12 години "стаж" като канадка.

В един момент с мъжа ѝ решили, че вместо да плащат по $1300 наем, могат да пренасочат парите в закупуването на свой дом. "Толкова излиза месечната погасителна вноска към банка за жилище в Торонто, което изплащаш 20 г. Но възникна проблем - когато си харесахме къща, от банката поискаха веднага да подпишем договор за заема. Хубаво, но ни оставаха още 4 наема за апартамента на Канев.

Тогава реших да говоря с офиса му, намерих номера в указателя с бизнес телефони "Йелоу пейджис". Бях шокирана, когато се оказа, че това е личният му номер и звъня в дома му", описа случката Дария Иванова. На слушалката бил самият Игнат Канев. Жената описала драмата си и попитала дали е възможно да прекратят предсрочно договора.„Провери името ми в компютъра си и каза, че няма проблем, ще ни пусне да си тръгнем без да внасяме $ 5200, които му дължахме за четирите наема. Малко са хората като него", отсече българката.

Строителният предприемач, чието богатство се оценява на 1 млрд. долара, е роден през 1926 г. в русенското с. Горно Абланово. Историята му плаче за филмиране. На 15 години - през март 1941 г., заминава за Австрия, за да се научи на земеделие и търговия. 10 години по-късно потегля за Канада, където започва от нулата с 5 долара в джоба.

През 1951 г. се цани като чирак в строителството, строи сам първата си къща, която залага в банка срещу заем, за да построи нови 4 къщи... 50 години по-късно, благодарение на трудолюбието си, обядва с политиците на Канада. Днес бащата на две дъщери е собственик на 8 голф игрища и огромна строителна фирма. Но помни корените си - преди година даде земя и $1 млн. за строежа на църквата "Свети Димитър" в Торонто.

Снимка: mississauga.com

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !