Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Говорещи писоари дават съвети на злоупотребили с алкохола

отпечатай новината

04.09.2013 16:15 | Видян 516 пъти

Говорещи писоари дават съвети на злоупотребили с алкохола

Департаментът по транспорта в щата Колорадо е инсталирал говорещи писоари, чиято функция е да разубедят злоупотребилите с алкохол да седнат зад волана, съобщава сайтът Медикъл дейли, пише btvnews.bg.

Новият санитарен фаянс е кръстен със сложното название Интерактивен писоарен комуникатор. Пробни устройства бяха инсталирани в заведения в Денвър, Боулдър и Форт Колинс. Те са оборудвани със сензори за движение и се задействат, когато се доближи до тях клиент на заведението.

Тогава се чува команда - "насочете постоянна струя към този писоар, за да установите колко сте пиян!" Писоарът съветва, ако клиентът е прекалил с чашките, да не сяда зад волана, а да потърси алтернативни начини на придвижване от заведението.

Говорещите писоари дават наставления в продължение на 15 секунди, след което спират и се активират при следващия клиент. Според транспортното ведомство на Колорадо кампанията дава първите положителни резултати.

Властите в щата били принудени да вземат извънредни мерки срещу водачите, шофиращи в нетрезво състояние. От 190-те смъртни случая на пътни инциденти, предизвикани от злоупотреба с алкохол миналата година, 36 на сто били предизвикани от мъже на възраст между 18 и 36 години.

Точно сред тази възрастова група са и най-честите посетители на питейните заведения в щата.

Снимка: btvnews.bg

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !