Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Милото вдигна Сатирата на бунт

отпечатай новината

13.09.2013 15:30 | Видян 2625 пъти

Милото вдигна Сатирата на бунт

Цялата театрална гилдия ври и кипи от няколко дни. Още преди официалното оповестяване на резултатите конкурсът за шеф на Сатиричния театър предизвика бурна реакция сред цялото арт съсловие. Голяма част от актьорите се готвят да излязат на протест срещу Здравко Митков, след като чуха упоритите слухове, че е избран за директор на един от най-комерсиалните театри у нас, още преди да се е явил на събеседване с комисията. Назряха и огромни съмнения за честността на провелия се конкурс.

Няколко дни преди да стане ясен резултатът от надпреварата, анонимно писмо от някой си, нарекъл се Агент Василев, предрече, че за шеф ще е избран именно режисьорът Здравко Митков. Анонимният подател на сигнала дори посочи с колко точно гласа ще спечели неговата кандидатура и кой ще гласува в негова полза.

Името на Здравко Митков бе в разсекретени списъци на агенти на Държавна сигурност миналата година. Здравко редовно топял своите състуденти, докато още учели в Театралната академия. „Животът на много хора бе съсипан заради него", споделиха бивши възпитаници на тогавашния ВИТИЗ.
Митков не е особено харесван от своите колеги и заради надутото си държане спрямо всички. В неговите режисьорски качества почти никой не вярва, освен малкото актьори, с които той избираше да режисира в театър „София", разкриват негови колеги. Още повече че той няма никакъв мениджърски или ръководен опит. В момента е преподавател в НАТФИЗ.

"Много колеги не се възмущават от това, че точно Здравко е избран за шеф на Сатирата. А от това, че решението от този конкурс е било предрешено, това оставя у нас чувството, че няма смисъл да се явяваш честно на който и да е конкурс, защото всичко е решено предварително", коментира работещ в Сатиричния театър актьор.

Според други обаче цялата кампания срещу Здравко Митков се дирижирала от Калин Сърменов. Милото искал да остане на поста си с цената на всичко и нямало да пусне току-така кокала. Мълви се, че месечно оправният Сърменов успявал да спастри над 20 000 лева за себе си от управлението на трупата. Затова и бил бесен, че е изпуснал сочния кокал.

"Всички се възмущават от Здравко Митков, но защо не се възмутиха от Сърменов? Той свърши доста безобразия", коментира лаконично Павел Поппандов, който преди година напусна Сатирата след конфликт с Милото. Според него именно Сърменов бунел духовете. Милото тарикатски звънял на по-възрастните актьори като Стоянка Мутафова, Никола Анастасов и Татяна Лолова и ги подкокоросвал да излязат на протест срещу назначението на Здравко Митков. Те обаче не били много навити да му играят по гайдата. Мутафова вече декларира, че Здравко Митков не е толкова лош избор.

Младежкият екип на Сатирата е в паника, защото не се знае какво ще се случи с него оттук нататък. Докато бе временно изпълняващ длъжността директор, Калин Сърменов бе предприел доста акции за събиране на по-голям зрителски интерес и за вкарване на младите хора в салона.

Министерството на културата:
Нямаме нищо общо с комисията

Нямаме нищо общо нито с комисията за избор на нов шеф на Сатирата, нито с нейното решение, категорични са в Министерството на културата. "Комисията е абсолютно извън пълномощията на министър Петър Стоянович. Нейните членове се предлагат от съответните съюзи", обясни пред "Всеки ден" Гергана Стоянова, началник на политическия кабинет на министъра.

"Разбира се, ние много активно се интересуваме от конкурсите, които се провеждат. Нашата информация е, че гласуването в комисията е било адекватно на начина, по който са се представили кандидатите", подчерта тя. Но не можа да даде отговор на въпроса какво би станало, ако се окаже, че Здравко Митков е бил подкрепен от същите членове на комисията, които са посочени в анонимката, разпратена още преди конкурса.

Снимка: vsekiden.com

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !