Най-татуираната българка лъсна чисто...

Над 100 картини е нашарила по цялото си тяло брокерката...

Майк Тайсън срещу Джейк Пол е обявен...

Предстоящата боксова среща между живата легенда на...

Как Гришо стигна от 1022-о до 22-о място в света

отпечатай новината

04.11.2013 13:10 | Видян 1563 пъти | Гласували 1

Как Гришо стигна от 1022-о до 22-о място в света

Проблемът на децата – чудо е, че рядко стават хора-чудо. Тази работа обаче не важи, когато говорим за Григор Димитров. Още през 2005 г. той е обявен за най-добър тенисист в Европа сред момчетата до 14 години, след като печели европейската титла на сингъл в своята възрастова група. Вместо да го разглези, признанието само го амбицира.

Малкият от Хасково е обявен само година по-късно е за най-проспериращия български тенисист за всимки възрасти. С върховни усилия на семейството си е пратен да тренира няколко месеца в академията „Уейл“ в Оджей, Калифорния. Печели титлата на сингъл до 16 години на големия турнир за юноши и девойки “Еди Хер Интернешънъл” във Флорида, САЩ. Но планетата на тениса научава за първи път името му, когато взема и купата в „Ориндж боул“ в Кей Бискейн (Флорида,САЩ).

На 15 пуберът е световен шампион

във възрастовата група до 16 години и за първи път започват да му викат „бейби Федерер”. Баткото, на когото го оприличават, по същото време мачка като танк всички противници на корта с присъщия си финес.
Следващата 2007 г. донася на Гришо отборна европейска шампионска титла в Москва  без загубен сет. Достига до финал на Откритото първенство за младежи на Канада и на Открито първенство на САЩ на двойки с партньор Вашек Поспишил.

Проваля се при мъжкия си дебют


на турнира Zagorka Cup в София, но губи в три сета от третия поставен в схемата. През есента започва да тренира в Испания в академията Санчес-Касал, което му помага през ноември да достигне до първия си успех сред „големите” - четвъртфинал на Канарските острови. Така за първи път попада за първи път в ранглистата на Асоциацията на професионалните тенисисти, където се намира на позиция около 1000 места зад тази, на която е в момента.

През 2008 г. Гришо се състезава и при ношите, и при мъжете. На 6 юли печели шампионската титла на „Уимбълдън” като на финала побеждава финландеца Хенри Континен, който му е партньор на двойки. Така печели уайлд кард – право за участие в Уимбълдън ‚ 2009 при мъжете – неговия първи голям турнир. През септември хасковлията става шампион и на Откритото първенство на САЩ, побеждавайки на финала Девин Бритън с резултат 6-4, 6-3. След тази победа е № 1 в световната ранглиста за юноши.

То не спира да се блъска и на малките мъжки турнири.  В късметлийската за него Испания, по-точно в Мурсия той печели първата си титла при мъжете, която допълва с още няколко купи пак в тази страна. На мега турнира в Базел през 2008 г. постига и първа победа в ATP World Tour, дошла след 2 часа и 22 минути кръв, труд, пот, само без сълзи .

2009 година му открива вратите на тенис академията на Патрик Муратоглу, която ще го направи истински състезател от класа и която напусна едва преди няколко месеца след любовния тригълъник между шефа, Гришо и Серена Уилиамс. Венецът на годината за него е в Търнава, където печели първата си титла в турнир на Асоциацията на професионалните тенисисти - на двойки с Теймураз Габашвили. С нарастващо темпо той започва да мачка през 2010 г., докато в началото на годината, Григор Димитров влиза за пръв път в топ 100 на световната ранглиста. През януари 2011 г. печели първи мач срещу играч от първите 10 - американеца Марди Фиш. В края на годината хасковлията завършва в Топ 50, на 48-мо място.

За ЧНГ тази година напусна Муратоглу, за да открие Швеция и да завърже романс с Мария Шарапова – тенисистка номер едно в света.През май в Мадрид Григор постигна най-големия си триумф като във втория кръг надви №1 в световната ранглиста Новак Джокович. Мачът е много оспорван - продължава 3 часа и 4 минути, като по време на срещата многохилядната публика на централния корт в испанската столица бурно подкрепя Григор и многократно скандира „Димитров, Димитров“.

За победата Шарапова подари на нашето момче „Порше”, а връзката им нямаше как повече да бъде крита. Повишеното медийно внимание им изигра лоша шега и те се провалиха на най-важните турнири „Ролан Гарос” и „Уимбълдън”. Но буквално преди дни българският тенесист се отсрами като спечели първата титла в кариерата си от голям турнир на АТР с победа над №3 в света Давид Ферер на финала в Стокхолм, а после се представи отлично и на турнирите в Базел и Париж.
Така Гришо стигна до рекордното 22-о място в света, а скоро като нищо може да влезе и между първите 10 на планетата.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !