Настимир зад фикуса: Фото на деня

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Райна съблазнява от Ямайка

Фолкпевицата Райна отново пътешества по света. Този път...

Моцарт на филмовата музика

отпечатай новината

22.11.2013 15:30 | Видян 2240 пъти

 Моцарт на филмовата музика

Не случайно за Енио Мориконе се използва определението Моцарт на филмовата музика. Наред с всички изключителни отличия и награди в творческия си път, гениалният творец има две особено значими постижения. Първото е огромният му принос за филмовата индустрия - над  470 саундтрака и признанието "Най-разпознаваем филмов композитор" на всички времена. Второто - той е авторът на музикални шедьоври с нито един повторен звук! Буквално преди броени дни, Маестрото отбеляза 85-годишнината си, той смята обаче, че моментът да се оттегли от сцената все още е далеч.

Напълно отдаден на най-голямата любов в своя живот - музиката, италианският диригент е много прецизен в съблюдаването на дневния си режим - ставане в 4.00, лека закуска, разходка, спорт, а после работа, много работа. В малкото свободни вечери си позволява партия шах с близки приятели ако е у дома, в любимата Италия, когато е на турне често опонентите му са от ранга на Гари Каспаров, Браян Де Палма или професор Виктор Чучков. А попитан има ли съкровена мечта, отговорът на Маестрото е повече от очакван - мечтата му е да композира.

Енио Мориконе е роден в Рим на 10 ноември, 1928г., единствено дете на Либера и Марио Мориконе. Дълго време семейството му се издържа само от работата на баща му, който е тромпетист в поп оркестър. Доста по-късно Либера Ридолфи започва работа в малко текстилно предприятие. Младият Мориконе израства в типична работническа среда , в атмосферата на изключителна дисциплинираност и отговорност. Започва да работи на 14-годишна възраст, за да помага на баща си, от тогава е и прозвището му “capretto” (чирак) на оркестъра.

Ерата "Енио Мориконе" започва в края на 50-те години на миналия век, когато младият римлянин завършва Консерваторията "Санта Чечилия" със специалност тромпет и поема по стъпките на баща си. Още тогава бъдещият Маестро се впечатлява от изкуството на кинематографията, а много по-късно ще сподели, че след войните филмовата индустрия в Италия бележи огромен просперитет. С модния тласък на новия реализъм киното създава прекрасни продукции, но според Мориконе, с ужасна музика към тях.

Младият автор иска да работи със знаменитите филмови режисьори, но очаква те да го потърсят, оценили вече неговата музика. Не се налага да чака дълго. През 60-те започва най-плодотворният му период - пише музиката към 20 филма годишно! Клинт Истууд, Куентин Тарантино, Джузепе Торнаторе, Бернардо Бертолучи, Бари Левинсън, Марио Бава, Дарио Ардженто и разбира се, Сержджо Леоне, режисьорът-съученик, с когото оставят незаличима диря на световния кинонебосклон, са само малка част от творческите му тандеми.

В малкото интервюта, които великият музикант дава за медиите, споделя, че за него музиката е вълшебство родено в сърцето и вдъхновено от тишината, грабваща картина, текст или актьорско изпълнение и едва тогава нотите оживяват на пианото. Винаги на пиано и никога на компютър - композиторът е абсолютен класик като абсолютната музика, която се ражда във въображението му. Отличително за него е, че вижда бъдещата композиция напълно завършена в главата си преди да седне пред нотния лист.

Клаудия Кардинале, Исабела Роселини, Анет Бенинг, Моника Белучи, Сузана Ригачи са част от дамите-музи за композитора и не е изненада за никого, че той често не се нуждае от детайли по сценария, достатъчно е една от прекрасните актриси да бъде част от екипа. Мария Травия, обаче, е Музата и най-голям коректив на Маестрото. На съпругата си римският автор посвещава наградата си "Оскар" за цялостно творчество през 2007 г. като твърди, че това е най-логичната постъпка и тя я заслужава не по-малко от него.

Мориконе винаги надскача и събаря границите в изкуството, които сам е начертал и намира личната си свобода там, където ограниченията и натиска от страна на кино производителите, са повече от потискащи. Авторът често е питан коя филмова композиция му е любима. Отговорът му неизменно е един и същ - "Всички те са мои деца, всички тях съм композирал с много любов и отговорност и не бих могъл да избера".

В най-уютното време на годината Маестро Мориконе ще пристигне в България, за да поднесе на българската публика един вълшебен коледен подарък. С нетърпение очакваме да се запознаем с най-известните му "деца" и да се насладим на майсторството на един съвременен Моцарт/ Моцарт на нашето време/.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !