Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Светът скърби за Нелсън Мандела

отпечатай новината

06.12.2013 11:15 | Видян 2277 пъти

Светът скърби за Нелсън Мандела

Целият свят бе потопен в скръб от вестта за кончината на легендарния южноафрикански президент Нелсън Мандела. Той ни напусна в четвъртък, на 95-годишна възраст след дълго боледуване. В сряда вечер цялото семейство - деца и внуци се събрали на смъртния му одър и се сбогували с него, пише американската преса. Мандела ги повикал при себе си, защото усетил, че сетния му час приближава, пише vsekiden.com.

По ирония на съдбата той си отиде само няколко часа след премиерата на филма, посветен на живота му - "Мандела. Дългият път към свободата". Лентата е един от претендентите за Оскар 2014 година.

Загасна една звезда. Най-големият герой на света. Чрез своя триумф той вдъхнови милиони, заяви премиерът на Великобритания Дейвид Камерън. Първият чернокож президент на САЩ Барак Обама пък го описа като „дълбоко добър" човек, взел историята в свои ръце. „Вероятно няма да видим друг като Нелсън Мандела", заяви в емоционално телевизионно обръщение Обама.„Той постигна повече, отколкото може да се очаква от човек. Днес той почина в дома си и ние изгубихме един от най-влиятелните, смели и дълбоко добри хора на нашето време", завърши изявлението си американския президент.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел също почете паметта на Мандела, заявявайки, че Германия скърби заедно с южноафриканския народ. „Заедно с народа на ЮАР ние в Германия се в траур за Нелсън Мандела. Неговото име завинаги ще бъде свързано с борбата срещу подтисничеството на неговия народ и победата над апартейда", се казва в изявлението й.

Министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс отдаде почит на Нелсън Мандела и заяви, че той е „харизматичния титан". „С Нелсън Мандела, баща на ЮАР, умря и движещата сила за свобода и помирение", каза Фабиюс в изявление.

Премиерът на Австралия Тони Абът описа Мандела като „истински велик човек". „Нелсън Мандела беше една от най-великите личности на Африка, може би една от най-великите личности на нашия век. Истински велик човек", каза още Абът.

Във Венецуела пък бе обявен тридневен траур в памет на Мандела, а президентът на страната Николас Мадуро заяви в Туитър : „В чест на такъв титан, като Нелсън Мандела, реших от името на цяла Венецуела да обявя тридневен траур в родинатана Боливар и Чавес. От Венецуела изпращаме ти нашата любов".

Президентът на Нигерия оплака загубата на един от „най-великите освободители" в историята в съболезнователна телеграма до ЮАР по повод смъртта на Нелсън Мандела, предаде AFP. Гудлък Джонатан, държавен глава на най-населената държава в Африка, каза, че „Мандела винаги ще бъде помнен и почитан от цялото човечество като един от неговите най-велики освободители, мъдър, смел и състрадателен лидер и икона на истинската демокрация".

Освен всички световни лидери, звездите на Холивуд също почетоха паметта на Мандела. Отиде си нй-великият воин на любовта, мира и справедливостта. Благодаря ти, написа певецът, композитор и актьор Лени Кравиц в социалната мрежа Фейсбук. Колежката му Мадона също се прости с Мандела в интернет като написа: "Никой не се бори по-трудно за правото да бъде свободен Целият му живот е една революция на любовта". Съпругата на Джей Зи - Бионсе бе по-лаконична - "Почивай в мир".

За Мандела скърби и целият спортен свят. "Това е много тъжна новина за всички ни, защото дори да не си имал шанс да го срещнеш, много хора са повлияни от личността му", каза голфърът Тайгър Уудс. "Аз лично имах шанса да срещна баща ми с него през 1998 година. Той ни покани в дома си и мисля, че тогава беше най-вдъхновяващия момент в живота ми". Баскетболната звезда Леброн Джеймс също не остана безучастен към кончината на Мандела. "За своите 95 години той извърши невероятни неща не само за Южна Африка, но и за целия свят. Това, което той означаваше за този свят, докато имаше силите да го прави беше всичко", каза Джеймс. Легендата в бокса Мохамед Али също каза, че Мандела "вдъхновява останалите дори и за неща, които изглеждат невъзможни". "Това, което ще запомня от господин Мандела е, че беше човек, чието сърце, душа и дух не могат да се сломят и ограничат от расистки и икономически несправедливости, метални решетки или вълна от омраза и отмъщение", каза Али в изявление чрез своята фондация.

Властите в ЮАР вече обявиха, че те ще организират погребение на Мандела. Президентът Джейкъб Зума съобщи, че националният флаг в цялата страна ще бъде свален на половина до погребението, датата на което не се съобщава.

Снимка: vsekiden.com

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !