Партийци от ППДБСС са 8 от 9 членове...

Експертно и открито управление от първия ден обещаваше...

Простреляха премиера на Словакия

Словашкият премиер Роберт Фицо е бил прострелян и ранен...

Зрелищния балетен спектакъл по романа на Виктор Юго за първи път у нас

отпечатай новината

12.12.2013 11:50 | Видян 1179 пъти

Зрелищния балетен спектакъл по романа на Виктор Юго за първи път у нас

Музикалнo-продуцентска компания „Жокер медиа“  ще зарадва почитателите на балета с представянето на софийска сцена на "ЕСМЕРАЛДА- ПАРИЖКАТА СВЕТА БОГОРОДИЦА“, прочутият роман на великия френски класик Виктор Юго,  който е ярка перла на световната литература, а сценична версия, винаги е била, и ще бъде едно от най-големите културни  събития. Датата е  30 април 2014 г в зала 1 на НДК с участието на  звездите на световноизвестният Украински национален академичен театър за опера и балет „ А.Б. Соловяненко“.

Според архивите балетът е бил поставен за първи път през 1844 г, само 13 години след излизането на книгата. Автор е френския хореограф Жул Перо, създателят на "Жизел", а музиката е дело на италианския композитор Чезаре Пуни, който в следващите години пише доста вариации на "Есмералда".

Сляпа любов и ревност, похот и страст, предателство и преданост, към върховете на щастието и бездната на отчаянието, смелост и благородство - голямата палитра от човешки страдания и радости - изкусно преплетени в зрелищен живописен спектакъл .

В три действия и един трагичен финал  се разказва историята за това как с красотата си циганка Есмералда запленява трима мъже: гърбавият Квазимодо, архидякон от катедралата Клод Фроло и красивия капитан Феб.
Тази история е за това, което хората могат да направят в името на любовта.  

Парижката света Богородица“  е една хореографска трагедия където Катедралата като „мълчалив свидетел“, ръководи всички човешки катастрофи.

Есмералда се влюбва в най–красивия  от тях - Фийби.
Младежът не се възпротивява , въпреки факта, че си има годеница. Фроло - жертва на завист и измъчван от съмнения, той, като свещеник , няма право да обича една жена . Квазимодо се  възхищава от  младата циганка  с нейната неземна красота която е противоположност на неговата .

Изглежда , че целият свят се върти около Есмералда .
Tрагични обстоятелства предизвикват  ревността на Фроло  и той убива Фийби. Есмералда е обвинена в убийство и тъжно очаква съдбата си . Фроло дава на момичето шанс да бъде свободена, ако това ще му даде "миг на блаженство“.
Есмералда завършва живота на бесилката . Квазимодо , носи тялото и  и остава с нея ... Скръбта му няма граници. Възприемането на мъртвото тяло на любимата му, Квазимодо е бавно умира в безнадеждна меланхолия...
В отчаянието си, той призовава всички звънци. В  тази  финална сцена звънът  прозвучава съвсем различно. Причината е 150-килограмова кабана, която става част от  камбанария на театъра, в която има още  пет камбани с тегло 10 , 20 , 40, 50 и 150 кг.

Специално за тази постановка са подготвени 160 оригинални костюма.
Балетмайстор и постановчик на спектакъла  е народната артиска на Украйна  Евгения  Хасянова.
Диригент-постановчик е Владимир Врублевски, художник по костюмите е Окасана Кубекина.
Премиерата на постановката е била преди 2г. в Украйна и до момента билетите се разпродават месеци напред.
В момента трупата е на турне с над 120 представления в Франция.

Билети за спектакъла, който ще бъде представен на 30 април в зала 1 на НДК от 19.00 часа, може да намерите в онлайн е мрежите на  Еventim.bg и касата на билетен център НДК . Цени от 30 лв. до 80лв.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !