Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Дънов предрече Фейсбук

отпечатай новината

27.12.2013 11:15 | Видян 2976 пъти

Дънов предрече Фейсбук

"Звучи невероятно, но ще дойде ден, когато хората могат да си пишат писма от единия край на света до другия и написаното ще се предава за секунди." Това предрича Учителя Петър Дънов пред свои ученици още през 20-те години на XX век. Думите му са надлежно стенографирани и запазени, както и повечето от неговите над 4000 лекции. Дънов умира на днешния ден през 1944 година и до днес учението му е много по-популярно в чужбина, отколкото в родината му.

Малцина знаят, че мястото, където изнася последните си беседи пред ученици, е в малкото софийско село Мърчаево. Учителя живее там през пролетта на 1944 година, когато София е подложена на унищожителни бомбардировки. Подслонен е от неговия ученик Темелко Темелков. Сега къщата е музей на Петър Дънов. В двора има пресъхнал извор, открит от Учителя. Наречен е Извора на доброто, пише България днес.

"Пресъхна през 1993 година - разказва Димитър Темелков, внук на човека, приютил Учителя. - Има някаква символика в това, че Изворът на доброто вече не тече. Това е било предсказано от Дънов. Както и фактът, че един ден водата отново ще бликне. Това ще стане, когато хората в България отново отворят сърцата си, за да приемат Бог и любовта."

В Мърчаево се носи легенда, че изворът е бил лечебен. Хора пиели от него и се отървавали от болести, смятани от лекарите за неизлечими. Всяка пролет на 29 май - датата, когато за първи път бликва водата, последователи на Дънов се събират на сакралното място.

"Всички записани предсказания на Петър Дънов се сбъдват - разказва Андрей Грива, един от най-задълбочените изследователи на Учителя. - Той е бил най-великият ясновидец и до него се е допитвал дори цар Борис III. Царският съветник Любомир Лулчев е един от убедените последователи на Дънов. Чрез него Учителя посъветвал монарха и министъра на вътрешните работи Петър Габровски как да спасят българските евреи."

Днес стаята, в която е живял Дънов в Мърчаево, е запазена в същия вид, каквото е била и преди 69 години. Стопанинът посреща гостите любезно и с готовност отключва мистичната къща. "Според Учителя нищо в живота не е случайно. Когато някой дойде тук, значи е имал нужда да се докосне до неговото величие. Често поглеждам към Извора на доброто. Все се надявам, че отново ще потече и светът ще стане едно по-добро място".

Снимка: България днес

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !