Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Обясниха произхода на кометите

отпечатай новината

09.09.2008 16:16 | Видян 3629 пъти

Обясниха произхода на кометите

Канадски, френски и американски астрономи откриха астероид, чиято странна орбита може да обясни произхода на кометите, оповести Канадският национален съвет за изследвания, цитиран от Франс прес.

Астероидът, кръстен 2008 KV42, се движи в обратна орбита около Слънцето. Тази странна орбита подсказва, че 2008 KV42 може да е бил привлечен в центъра на Слънчевата система от облака на Оорт, се казва в комюнике на съвета.

Възможно е кометите да произхождат от облака на Оорт, а откритието може в края на краищата да ни покаже как те идват от облака, за да се превърнат в обекти, аналогични на Халеевата комета, се допълва в комюникето.

Въпросният астероид може да е липсващата брънка във веригата между вътрешната част на облака на Оорт и кометите като Халеевата.

Смята се, че облакът на Оорт е сфера, която обгръща Слънчевата система на голямо разстояние от нея и вероятно съдържа милиарди комети.

Откриването на 2008 KV42 може да дообогати познанията ни за историята на Слънчевата система.

"Няколко теории за образуването на покрайнините на Слънчевата система подсказват за съществуването на тези обекти, но е много трудно те да бъдат наблюдавани", заяви изследователят Джон Кавелаарс.

Откритието е направено с помощта на телескопа Канада-Франция-Хавай в Хавай и е било последвано от наблюдения в Аризона и Чили, които са го потвърдили.

Ето и повече информация за самите комети:

Кометите са астрономически обекти със сравнително малки размери, подобни на астероидите, но съставени предимно от летливи вещества като например различни видове лед (въглероден диоксид, метан и вода), както и прах, и примеси от други минерали. Поради това те понякога биват наричани "топки от мръсен сняг".

Кометите обикновено се движат по високоексцентрични елиптични орбити, чийто афелий често лежи отвъд орбитата на Плутон.

Някои комети след многократни преминавания през вътрешната част на Слънчевата система са загубили външния си слой от летливи елементи и в някои отношения са неотличими от астероиди.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !