Разводът с Брад Пит съсипал здравето...

Близки на Анджелина Джоли се притесняват за...

Живият Нострадамус плаши с нова пандемия

Екстрасенс, известен като „Живият Нострадамус“,...

Прекланяме се пред Апостола

отпечатай новината

19.02.2014 09:45 | Видян 1004 пъти

Прекланяме се пред Апостола

Днес с възпоменателни прояви в цялата страна ще бъде отбелязана годишнината от обесването на Апостола на свободата Васил Левски.

Роден през 1837 г., Васил Иванов Кунчев е революционер, идеолог и организатор на българската национална революция. Апостолът на свободата е създател на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет, участва в Първа българска легия. Пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт. През 1867 година е знаменосец в четата на Панайот Хитов, а през 1868 е в Белград във Втората българска легия. Левски увисва на бесилото на 1973 г., едва 36-годишен.България почита паметта на Апостола на 19 февруари, но той е обесен ден по-рано - на 18-и. Разликата в датите идва от смяната на календара

От 17.00 часа Негово светейшество Български патриарх и Софийски митрополит Неофит ще отслужи заедно с архиреи от Св. Синод на БПЦ, висши духовници и софийски свещеници панихида за Васил Левски в храма "Св. София - Премъдрост Божия".

В 18.00 часа в столицата пред паметника на Васил Левски ще се проведе възпоменателна церемония по повод 141-та годишнина от обесването на Апостола. На церемонията ще присъства и президентът Росен Плевнелиев.

От 11.45 часа пред барелефа Васил Левски в Търговище ще бъдат отбелязани 141 години от гибелта на Апостола.

От 17.00 часа в русенския храм "Св. Николай Чудотворец", ще се проведе панихида в памет на Апостола на Свободата, Васил Левски. От 17.30 на пл. „Хан Кубрат" ще се проведе факелно шествие в памет на Апостола. Шествието ще завърши пред Паметника на Свободата.

ВМРО ще поднесе цветя пред паметника на Васил Левски в центъра на Кюстендил в 11 часа.

В Босилеград, Сърбия, от 13.00 часа ВМРО ще поднесе цветя пред паметника на Васил Левски.

Българската държава организира възпоменателната церемония за обесването на Васил Левски всяка година на 19 февруари.

Апостола е обесден от османците се случва на 6 февруари 1873 г., време, в което е бил в сила и се е датирало по Юлианския календар.

През 1916 г. в България е въведен Григорианският календар. Така датирането преди неговото въвеждане се променя по следния начин: към датите (събитията) през XX век (от 1900 до 1916 г.) се прибавят 13 дни, а към датите (събитията) през XIX век и назад във времето се прибавят 12 дни. Следователно датата 6 февруари 1873 г. по Юлианския календар (т.нар. стар стил) се трансформира в 18 февруари 1873 г. по Григорианския календар.

Вчера президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски в обща декларация се обявиха срещу проявите на омраза и нетолерантност, зачестили през последните дни и седмици и използването на деня на Левски за политически популизъм.

Премиерът Орешарски и сръбският му колега Ивица Дачич откриха вчера паметник на Левски в Цариброд.

Орешарски благодари, че е гост на тържествената церемония за откриването на бюст-паметника и, следвайки заветите на Апостола, каза, че трябва да почерпим сили за нашето европейско бъдеще, като бъдем равни с другите народи.

„Нека нашата съпричастност към идеите на Левски бъдат критерий за нашите добросъседски отношения и общото ни европейско бъдеще", добави министър-председателят.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !