Отварачката показа татуирано дупе,...

Фолкпевицата Мария отново изненада почитателите си. Този...

Представиха скандален бански за дамите

Популярната марка Fashion Nova представи нов разголен...

Звездата на Райна Кабаиванска Мария Радоева изгрява на сцената на Театро Реджо в Италия

отпечатай новината

20.03.2014 17:45 | Видян 3192 пъти

Звездата на Райна Кабаиванска Мария Радоева изгрява на сцената на Театро Реджо в Италия

На 21 март 2014 г. в Театро Реджо в Торино, Италия, Мария Радоева ще се представи в операта “Джани Скики” на Джакомо Пучини. Сюжетът на операта е по текста на “Божествена комедия” на Данте, а  автор на либретото е Джовакино Форцано.

Театро Реджо в Торино е един от най-старите оперни театри в Италия -  построен през 1740 г. През 1936 г. театърът е унищожен от пожар и е възстановен едва през 1973 г. Новият Театро Реджо е открит с постановката на “Сицилиански вечерни”, която е режисирана от Мария Калас, а в ролята на херцогиня Елена е дебютирала Райна Кабаиванска. Театър Реджо е знаков за кариерата на Райна Кабаиванска – още в годината на откриването тя изпълнява там и ролята на Манон Леско, а двадесет години по-късно участва и в модерните спектакли на оперите “Делото Макропулос” на Лука Ронкони и “Въртенето на винта” на Хенри Джеймс.

Мария Радоева, която е родена на 15 декември – също като Райна Кабаиванска, още  съвсем млада свързва музикалната си кариера с оперната прима – участва нееднократно в майсторските класове, които Райна Кабаиванска води всеки септември в София, стипендиант е на фонд “Райна Кабаиванска” в Нов български университет и на фондация “Америка за България”. Обучението й при великата оперна прима продължава и в Музикалната академия “Веки-Тонели” в Модена и в Академия Киджана, Сиена.

В Българското национално радио Мария Радоева е записала арии от Росини, Дворжак, Вивалди и Хендел
 През 2010 г. прави запис на "Petit Messe Solennelle" за италианската звукозаписна компания Stradivarius. През следващите две години участва в спектаклите на  „Бохеми“ на Джакомо Пучини в Софийската опера и балет и в Театро Комунале „Лучано Павароти“ в Модена, Италия.  През 2012 г. изпълнява Втора Симфония от Густав Малер във Франция с Orchestre National de Pays de la Loir и се представя със Stabat Mater от Росини в Япония. През 2013 г. изпълнява "Реквием" от Дж. Верди в Лондон - Royal Festival Hall, Royal Philharmonic Orchestra.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !