Шеметните Милица Гладнишка и Нона...

Камен Алипиев - Кедъра „отвръща на артистичната...

Стоичков запя с Тони Димитрова и...

Христо Стоичков запя в зала 1 на НДК. На мястото, където...

Теди Духовникова и Георги Господинов извеждат "Отбор на надеждата" извън футбола

отпечатай новината

17.04.2014 15:15 | Видян 2364 пъти

Теди Духовникова и Георги Господинов извеждат

Новите посланици на „Отбор на надеждата” – актрисата Теодора Духовникова и писателят Георги Господинов, са си поставили за цел да надградят популярния социален проект и извън сферата на футбола. Това стана ясно на специална пресконференция, на която двамата бяха представени като лица на инициативата през 2014 година. Духовникова и Господинов ще се опитат чрез различни активности от областта на културата да запълнят острия дефицит на емпатия към хората в неравностойно положение. Двамата станаха посланици на „Отбор на надеждата” по покана на компания „Спортс Мениджмънт България”, която е официален представител за територията на България на фондация Homeless World Cup – организатор на световното първенство по футбол за бездомни хора.

„Приех поканата, без да се колебая и секунда, защото това е човешка кауза, сподели Господинов по време на пресконференцията. Приех, защото знам, че в свят като днешния границите са много крехки и всички ние сме на ръба на собствената си бездомност. Хората без дом са част от моите книги, от Естествен роман, през разкази като Обащиняване и Коледното писмо до тези, които не получават писма. Приех, защото вярвам, че изпитваме остър дефицит на емпатия, съпреживяване, любопитство към тези хора. Радвам се, че поканата е към хора от полето на културата, която трябва да се занимава с тези дефицити.”

Съвместно със „Спортс Мениджмънт България” и Държавна агенция за закрила на детето, Георги Господинов ще се включи в организирането на конкурс за разказ на тема „Аз и моята история”, който ще се проведе това лято във всички домове за деца лишени от родителска грижа и центрове за настаняване от семеен тип в България. Генералният спонсор на „Отбор на надеждата” GLOBUL обеща да осигури награди за авторите на най-добрите разкази. Председател на журито за оценка на разказите ще бъде самият Господинов.

Теодора Духовникова също обясни, че въобще не се е двоумила дали да приеме предложението на „Спортс Мениджмънт България”. „Харесвам инициатавата, а и любимият ми автор Георги Господинов вече беше дал съгласието си да бъде посланик. В житейския си път съм се убедила, че хората нито имат равен старт в живота, нито го завършват на мястото, което им се полага. За мен е важно тези деца да усетят, че имат до себе си някой, който е загрижен и вярва в тях”, коментира Духовникова, която допълни, че ще покани момчета от отбора на снимките на някой от бъдещите си филмови проекти.

Виктор Кирков, изпълнителен директор на „Спортс Мениджмънт България”, допълни, че през месец септември се предвижда провеждането на благотворителен турнир по стрийт футбол с участието на националния „Отбор на надеждата” и известни български писатели и актьори. Тази година представителният тим ще бъде воден на световното първенство в Чили (19-26 октомври) от селекционера Младен Христов, който през миналата година беше помощник-треньор. Тази година футболната част на проекта ще обхване млади хора в неравностойно положение от шест населени места в страната – градовете София, Пловдив, Стара Загора, Лом, Брацигово и село Доганово.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !