Огледало на войната в Темата на NOVA

Това е свят, който не познаваме. Далечно място, където...

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Арктика - метанова бомба?

отпечатай новината

23.09.2008 17:29 | Видян 3206 пъти | Гласували 2

Арктика - метанова бомба?

Шведски учени от университета на Стокхолм откриха, че при топенето на вечните ледове в Арктика може да се освободи метан, който е 20 пъти по-опасен от въглеродния двуокис, пише "Индипендънт" в ексклузивна статия на първа страница, озаглавена "Метанова бомба със закъснител".

"Учените са регистрирали първи доказателства за изпуснат в атмосферата метан, а проучванията са показали, че големи количества от опасния газ, който се намира под морското дъно на Северния ледовит океан излизат на повърхността и причиняват глобално затопляне, в резултат на което дебелите ледове започват да се топят", допълва лондонското издание.

Учените са на мнение, че в миналото внезапното освобождаване на метана е водило до рязко покачване на глобалните температури, до драматични промени в климата и дори до масовото изчезване на растителни и животински видове.

Учени на борда на изследователски кораб, преминал по цялото руско северно крайбрежие, са открили голяма концентрация от метан по протежение на хиляди квадратни километри на сибирския континентален шелф.

През последните дни те са наблюдавали покрити с пяна морски райони от напиращ през "метанови комини" газ от морското дъно, съобщава "Индипендънт".

Метанът е около 20 пъти по-вреден газ от въглеродния двуокис и много учени се опасяват, че неговото изпускане в атмосферата ще ускори глобалното затопляне.

"По изчисления на учените количеството метан, складирано под полярната област, е повече от общото количество въглерод в глобалните залежи от въглища, така че опасенията са напълно основателни, като се има предвид фактът, че затоплянето в района на Арктика се извършва с по-бързи темпове от останалата част на света", коментира "Индипендънт".

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !