Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Скандал с „Фейсбук“ заради таен социален експеримент

отпечатай новината

01.07.2014 14:15 | Видян 870 пъти

Скандал с „Фейсбук“ заради таен социален експеримент

Социалната мрежа „Фейсбук“ стана обект на критики заради въвличането на 700 000 потребители в психологически експеримент без тяхното знание, пише Би Би Сии. Експериментът бил проведен в рамките на една седмица през 2012 г. Неговата цел била „манипулация“ на известията на абонатите, за да се установи дали съобщенията водят до емоционална промяна в поведението им.

В резултат от проучването учените и екипите на социалната мрежа са стигнали до извода, че потребителите, получаващи повече негативни новини в профила си, са по-склонни да публикуват негативни статуси и обратното. Администраторите на „Фейсбук“ от своя страна гарантират, че по време на проучването не са използвани личните данни на потребителите.

Въпреки че изследването е проведено съвместно с университета „Корнел" и Калифорнийския университет в Сан Франциско, научната разработка предизвика множество критики сред ползвателите на социалните мрежи. Едно от най-големите опасения е именно тайният начин на провеждането му и сигурността на онлайн потребителите.

„Това е изключително могъщо нещо и ако все още няма законодателство при такива случаи, то такова трябва да се появи, за да защитава хората“, коментира представителят на английския парламент и част от „Commons Media” Джим Шеридън. „Те са манипулирали материали от личния живот на потребителите. Обезпокоен съм от способността на Фейсбук и другите (подобни мрежи) да манипулират мнението на хората отностно политика и други подобни сфери“, добави  още той.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !