Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Митко Щерев: Емил изпя "Моя България" първо на английски

отпечатай новината

03.07.2014 15:54 | Видян 2194 пъти

Митко Щерев: Емил изпя

Митко Щерев е всепризнат за най-изтъкнатият композитор на поп музика у нас. В началото на 70-те години на миналия век е ръководител на оркестър "Маковете", който съпровожда Лили Иванова. през 1974 година създава група "Дияна Експрес", чиито най-големи хитове са, "Северина", "Душа" и "Наследство". Почти всичките му песни се превръщат в шлагери. Създател е на най - големите хитове на Лили Иванова, Емил Димитров, Васил Найденов и Маргарита Хранова, както и на музиката за филмите "Осъдени души", "Адаптация", "Комбина" и други. Той е автор на аранжимента на една от най-обичаните песни на Емил Димитров - "Моя страна, моя България".

– Господин Щерев, разкажете историята на песента "Моя страна, моя България", за което малцина знаят, че сте направили аранжимента?
 - Връщате ме в далечната 1970 година, когато имах честта да направя аранжимента на тази легендарна песен. Дирижирах 12 души хор, голям струнен оркестър и 6 мандолинисти върху плейбека на "Моя страна, мощ България". Това е последният запис от албума на Емил, на който съм аранжор и участвам като композитор с две песни: "Хей, Мадлен!" и "Елеонор". След края на записите, Емил дойде при мен и ми кимна с думите: "Доволен съм от чутото". С него бяхме много близки.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !