Заместничката на Мария Илиева изкарва...

Бившият на певицата Мария Илиева – Георги Михайлов,...

Виктория Бекъм се отказа от...

Голямо и много важно решение взе футболната половинка,...

Световната история разказана от мишки?

отпечатай новината

01.10.2008 10:00 | Видян 802 пъти

Световната история разказана от мишки?

Мишките могат да помогнат да разберем как норвежките викинги са създали кралство от Шотландияв и Исландия до Гренландия и Нюфаундленд, съобщи АФП.

Изследователите от университета в Йорк разкриха, че обикновената мишка е развила различни наследствени черти от разпространението си из цяла Европа от Близкия Изток преди 3000 години.

Екипът е проучвал митохондрийна ДНК, предавана по майчина линия, са изследвани мишки от 96 области на Великобритания. Мишките от централната част на Острова са генетично сродни с тези в Германия.

Мишките на островите Оркни на север от Шотландия, от своя страна, се оказват наследнички на скандинавските породи. Това съвпада с историческите данни, че островите Оркни са били важен център в норвежката морска империя от 11-ти и 12-ти век.

Мишките са удобни за проследяване на корабните маршрути, тъй като пътуват заедно с храните и обикновено са неспоменатите пътници на древните кораби.

Изследването на митохондрийната им ДНК може да разкрие важна информация за историята на човешките преселения и на други места, смятат изследователите.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !