Защо викингите са изпилявали зъбите си

В хода на историята хората са променяли телата си по...

В културата съм франзцузин, в живота...

Роже Вадим е френски режисьор от руски произход,...

Holmenkollen Park Hotel Rica норвежкият Белмекен в драконов стил

отпечатай новината

13.10.2014 15:16 | Видян 3458 пъти | Гласували 1

Holmenkollen Park Hotel Rica норвежкият Белмекен в драконов стил

Името Холменколен е известно на всички, които гледат зимни спортове по телевизията, защото шанцата и пистите за Супер Г слалом, биатлон и ски-бягане с това име са класика в световните купи. Уникалните съоръжения изникват до един дворец в типично скандинавския драконов стил архитектура и образуват своеобразен комплекс на върха на хълма над Осло. Метрото-трамвай достига нагоре и нагоре до „невероятните” 350 м надморска височина над фиорда на норвежката столица за около половин час. Откъдето се открива приказна гледка, привличаща световни спортисти и туристи целогодишно.

Holmenkollen Park Hotel Rica е нещо като норвежкия Белмекен. Защото това е базата, където се подготвят всички велики шампиони на тази страна, класирала се втора по медали на последните зимни олимпийски игри. Това са и алпийските скиори – от Атле Скаардал и Шетил Ааамод до съвременните суперзвезди Аксел Лунд Свиндал и Шетил Йенсруд, и ски бегачите, и биатлонистите като най-титулованите зимни атлети Бьорн Дели и Оле Ейнар Бьордален прекарват много от времето си тук.

Построен преди 120 г. като санаториум за туберколозно болни, хотелът е сред най-прочутите в Осло и цяла Норвегия. Завършен е през 1894 г. като дървен дворец в типичния северн стил, наричан Драконов от големия архитект Балтазар Ланге. Зданието е проектирано като нещо средно между болница и почивна станция. От онова време непокътнат е останал ресторантът. Той ще заприлича на мнозина на къщата на Василиса Прекрасна. Много дърво, не само по стените и пода, декоративни вити колони, комбинирани с тях ретро мебели, носят духа на отминали славни времена.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !