Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Лувърът отново най-посещаван

отпечатай новината

08.01.2015 12:00 | Видян 1388 пъти

Лувърът отново най-посещаван

Парижкият Лувър отново е най-популярният музей в света след като отчете 9.3 млн. посетители за 2014 г., съобщи "Франс прес". Седемдесет процента от билетите са купени от чуждестранни туристи като най-многобройни са американците, китайците, италианците, британците и бразилците, сочат данните на музея. Броят на посетителите през 2014 г. е със 100 хил. души по-голям, отколкото през предходната година.

Най-значимият експонат е "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи, а вторият по популярност сред посетителите е мраморната древногръцка статуя на богинята Нике от Самотраки, която през миналата година беше върната в експозицията след реставрация.

Строежът на Лувъра е започнат от Филип Огюст през 1190 г. като крепост, която да отбранява Париж срещу викингите. Разположен първоначално в западната част на града, днес музеят е в самото му сърце.  Лувърът - такъв, какъвто го виждаме днес,  е построен по време на управлението на Луи XIII и Луи XIV, а Луи XV добавя към построеното. Рождената дата на музея пък е 10 август 1793 г., когато в двореца отваря врати Централният музей на изящните изкуства.

Лувърът е отворен всеки ден от 9 ч. до 18 ч., почивният ден е във вторник.  В сряда и петък работното време е удължено до 21.45 ч. Между октомври и март всяка първа неделя от месеца входът за постоянните изложби е безплатен. Редовният билет струва 12 евро, а  гражданите на ЕС под 26 години влизат безплатно.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !