12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

Каблешково въстана срещу своя поп - бившата рокзвезда от "Ахат" Божидар Главев

отпечатай новината

06.02.2015 16:59 | Видян 5832 пъти | Гласували 1

Каблешково въстана срещу своя поп - бившата рокзвезда от

В бургаското градче Каблешково „ври и кипи“ – жителите му са се „наежили“ срещу своя поп. Хората роптаят, че енорийският им свещеник отец Божидар Главев ограничавал свободата им в църквата. Своето недоволство те са излели в подписка до Светия синод, в която настояват за отзоваването на попа бунтар. Над 700 души са се подписали в оплакването срещу бившата рокзвезда от група "Ахат", който е и автор на най-големият им хит - "Черната овца".

Някои от местните са недоволни, че църквата им „Свети Димитър“ не е отворена всеки ден. А има и такива, които обвиняват отец Божидар в други „смъртни“ грехове – че не дава да се опее солта за курбана и изхвърля хора от храма заради палене на свещ със запалка. „Той не ми даде причастие. Оттогава повече не съм постила за Коледа... Трябвало да съм се изповядала. В София на такива големи опашки изповядват ли се хората?!", негодува пък Христина Бояджиева.

Хората се възмущават, че стои заключена и другата църква, в която служи загърбилият миналото си на автор на песента „Черната овца” отец Божидар – тази в поморийското село Горица. Жителите тук обаче са раздвоени: някои са на мнение, че по-възрастните са се отдръпнали от духовната обител, след като бившият рокмузикант наследил предишния поп и въвел нови порядки. Други пък са в защита на отец Божидар: „Той не може да огрее навсякъде! До вчера беше с едно трабантче човекът, обикаляше с жена си. И все пак възстанови църквата. За толкоз години едни и същи хора, които се бяха отдръпнали и които не ходеха на църква, сега след 90-а година станаха най-големите вярващи. Е, не става така!", по този начин обясняват раздора в Горица поддръжниците на свещеник Главев.

Последната капка в Каблешково преляла няколко дни преди началото на учебната година. Една сутрин каблешковци с потрес установяват, че прясно боядисаното игрище на училището им е преградено.

продължи >>

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !