Сребърният медалист от Евровизия 2024...

Baby Lasagna, който завърши втори на конкурса в Малмьо,...

Отиде си майката на Веско Маринов

Тази нощ е починала майката на обичания български...

Светът е в краката на каката на Маринчо от „Стар Академи”

отпечатай новината

17.02.2015 08:00 | Видян 4354 пъти | Гласували 2

Светът е в краката на каката на Маринчо от „Стар Академи”

Ако някой още си спомня риалити шоуто „Стар академи”, което вървеше по Нова телевизия точно преди 10 години, сигурно си спомня, че победителят Маринчо от Пловдив разправяше, че и сестра му е певица. Е, същата тази Соня Йончева е новата оперна прима не просто на България, ами на света. Билетът за късмета за нея се явява победата в друг един формат за таланти – „Опералия” на великия Пласидо Доминго. Прави го точно петилетка, след като брат й триумфира в домашния тв формат. Днес, на 33, Соня е на върха на света.

„Вог” не е просто модна библия. Попадането в това списание е гаранция, че човек е станал истинска звезда. Там не пишат за Андреа и Мара Отвачарката. Едва ли някой помни дали преди 50 години, когато Райна Кабаиванска покорява с глас Ню Йорк тя е била на страниците на великото издание. Ала неотдавна лично главната героиня от „Дяволът носи Прада” Анна Уинтур отдели пространство – страницата е 50000 долара, за българката Соня Йончева от Пловдив. Не, защото е красива, а защото е невероятно талантлива. Две големи статии за нея, на още по-скъпа площ, пусна флагмана на прес журналистиката в целия свят „Ню Йорк Таймс” и в тях не пестят комплименти. Всъщност стига само цитираното мнение на генералния мениджър на оперния театър „Метрополитън”, откъдето апропо тръгва и голямата слава на Райна. Питър Гелб е категоричен: „Надявам се, че тя ще бъде една от големите звезди на Мет и искам да бъда сигурен, че ще я имаме на нашата сцена поне за два спектакъла на сезон.”

Попадането в най-скъпоплатения за артистите оперен театър в света става не без пръста на съдбата за Соня. Тя получава шанса да изиграе Мими в „Бохеми” по случайност. Обаждат й се от Мет и я питат може ли да научи светкавично ролята. "Според мен това е лудост. Но щом ми се обадиха от Метрополитън, не се замислих и веднага приех", казва сопраното Йончева, която излязла на сцената само 5 седмици след като родила първото си дете. Тя забързала процедурата по издаването на паспорт за малкия ѝ син Матео, а докато го хранела през нощта, учела партитурата си от "Бохеми".

Американците се доверяват на вкуса на маестро Доминго, но също и на констатацията на твърде критичните критици от лондонския в. „Гардиън”, които след нейна изява в техния главен оперен театър пишат, както не са го правили от времената на Борис Христов: „Соня е една бъдеща звезда”.

Пловдивчанката емигрира на 18, през мрачната 1999 г.

В интервюта разказва, че България тогава изглежда на младото момиче „бедна и гладна”. Не че днес е много по-различна за дамата, която живее със семейството си в швейцарския кантон Во край женевското езеро, където са резиденциите на елита на света. Тя обича френскоезичните страни по много причини, сред които и първата й супер престижна награда от фестивала в Екс-ан-Прованс през 2007 г. Което пък й донася цели две стипендии от швейцарски фондации. Оттам пътят до Театро Реал в мадрид, до Скалата в милано, до оперите в Прага, Лил и къде ли не още е много по-кратък, отколкото погледнат откъм Пловдив. А също до контрактите със звукозаписните гиганти „Върджин” и „сони”.

продължи >>

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !