Защо лошите в киното се превърнаха в...

Замисляли ли сте се върху идеята за подкрепянето на...

Тайните за красота на турските актриси

Вечно младежкият външен вид на Неслихан Атагюл на пръв...

Защо Салфетка от с.Българово предпочита да й викат Първолета?!

отпечатай новината

22.03.2015 10:40 | Видян 4118 пъти

Защо Салфетка от с.Българово предпочита да й викат Първолета?!

Помните ли стария виц, който разказваше как Иван Лайнаров отишъл да си смени името, защото му било неудобно. И го променил на Петър Лайнаров. Животът също е пълен с удивителни истории и имена.

Бургаска област е номер 1 по изобретателност в цялата страна и затова не е чудно, че в статистиката на местната служба ЕГН има дори жена, която се казва Салфетка Иванова и е родом от село Българово. Кръстена е на баба си – също с необичайно, но недотам име – Силвета. В превод от италиански, който едва ли фамилията владее така изящно, ще рече Горица или Горичка.
Най-забавното в нейната история е, че Салфетка предпочита да й викат Първолета. Освен, че дори по начална буква няма нищо общо с нейното име, и това не е от най-обикновените и често е вземано на подбив. Така дамата е измислила по-нежен вариант, който е Лета. И понеже и тя, като баба си, има внучка и на нея е кръстена, за нея е избрано името Лета-Гергана. О, времена, о, нрави!
Баба и внучка от квартал Долно Езерово на областния град, който се прочу при наводненията преди няколко месеца, пък се казват Сафрида.

Оригиналното име на старата Стафида е Рабишка

Тя използвала възродителния процес, за да я прекръстят на нещо, което обича.  По традиция нейната внучка е кръстена на бабата. Но предпочита да й викат Стефи.
Като припомняме, че това са само два от безбройните случаи на оригинални имена в Бургаско в съкровищницата на местната служба ЕГН, трябва да отбележим и други забележителни неща. Както подобава на крайбрежие, столицата на южното ни Черноморие изобилства от деца с маринистични имена. Само за едната 2006 г. има цяла реколта от фантастични хрумки. Те обаче са реално регистрирани имена на деца

9-годишните Сафрида, Цаца, Мида, Рибка,

обаче не са единствени представители на фауната. В същата година има бургазлийчета, кръстени за техен ужас Зайо и Мечо, че даже Кобра. Да, Кобра. Явно някой баща съвсемч недолюбва тъщата или майка – свекървата си, за да си нарече детето хем на тях, хем по този оригинален начин.
По-напредналите в образованието родители избират имена като Ихтиандър и Нефертити. Апропо, цялото име на последната е двойно. А именно Живка-Нефертити. Коментарите, както се казва, за напълно излишни.  
Съседната Ямболска област също изобилства от фантастични умотворения на родители. Нещо сериално има в имената на родените през 2011 г. и регистрирани съвсем официално в ЕГН Мерве, Естрея, Невели, Касия и Рода.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !