Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Кристо хвърля $26 млн. за „Чадърите”

отпечатай новината

17.06.2015 17:42 | Видян 3624 пъти

Кристо хвърля $26 млн. за „Чадърите”

Райхстагът е дори буквално – на картата - сърцето на немската столица Берлин и на цяла Германия. Точно преди 20 години – през юни 1995 г. той осъмва опакован от родения в България Кристо. Цял свят си спомня, че през 1933 г. за пожара в същата сграда е съден друг българин – Георги Димитров. Неговата акция обаче не е арт като на Явашев. Димитров всъщност е оправдан, но се прочува навред по планетата. А Райхстагът престава да действа като парламент на Германия. Независимо от това през май 1945 г. символно Червената армия забива именно над руините му знамето на победата на нацистите във Втората световна война. След падането на Берлинската стена недалеч от сградата и обединението на Германия, зданието отново става символ на мощната нация.

Роден в модната в онези години Източна Европа, прочул се първо в Западна, а после и зад океана, Кристо е идеален – сам по себе си мит – за да му бъде дадена зелена светлина да превърне Райхстага в поредната си инсталация.
Светът разбира за акцията малко преди реализирането й. А истината е, че българинът и френската му съпруга Жан Клод цели 24 години се борят за тази чест. Когато през 1971 г.предлагат да се пробват, са опаковали само едно публично здание – Градската художествена галерия в швейцарската столица Берн. Налага се да водят невероятно дълги преговори с властите на тогавашния Западен Берлин. И всичко би пропаднало, ако Стената не бе паднала на 9 ноември 1989 г., Германия не се бе обединила, а Райстагът не се бе превърнал от изоставена стара сграда от 1894 г. на браздата не просто между ФРГ и ГДР, а между Изтока и Запада изобщо, това никога нямаше и да се случи. Ала за късмет на авангардиста, роден в Габрово, вятърът на промяната отваря немците за арт На великия архитект Норман Фостър е възложено възраждането на зданието и неговия нов стъклен купол, а на нашия Явашев – опаковането като старт на революционната обнова на емблематичната сграда.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !