Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Гъбите забавят глобалното затопляне

отпечатай новината

05.11.2008 13:08 | Видян 1505 пъти | Гласували 1

Гъбите забавят глобалното затопляне

Гъбите, които се хранят със сухи растения в почвата в северните райони като Аляска и Сибир, с повишаването на температурите ядат по-малко храна и отделят по-малко въглероден диоксид, заяви Стивън Алисън от Калифорнийския университет в Ървайн, цитиран от Ройтерс.

Способността на гъбите да намаляват количеството на парниковия газ може да неутрализира 10% от цялото количество въглероден диоксид, създавано вследствие човешката дейност, пише Алисън в сп. Global Change Biology.

Благодарение на намаления апетит на гъбите по-големи количества от газа остават в почвата и в резултат в атмосферата попадат по-малки количества от него. Алисън и колегите му са направили откритието, като са изследвали какво става с гъбите в по-сухите райони на Северното полукълбо.

Те са установили също, че гъбите, които растат в по-хладни и по-влажни почви, произвеждат още по-малко CO2, отколкото тези в по-сухите северни райони, включително Аляска, Канада, Скандинавия и Сибир.

Близо 30% от северните гори в света са в сухи райони и именно там може да се усети влиянието на гъбите върху климата.

Останалите 70% са във влажни райони, които ще отделят повече въглероден диоксид в процеса на затопляне на планетата.

Според някои климатолози глобалното затопляне ще засегне най-силно северните географски ширини, където температурите ще се повишат между 5 и 7 градуса по Целзий до 2100 г.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !