Огледало на войната в Темата на NOVA

Това е свят, който не познаваме. Далечно място, където...

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Славена Вътова събра орисници

отпечатай новината

28.07.2015 09:50 | Видян 3332 пъти

Славена Вътова събра орисници

Красивата носителка на титлата "Мис България" за 2006 г. Славена Вътова събра приятелки на питка за своето момиченце, пише big5. Ема стана на 40 дни и по стар български обичай майката хвана в ръце своята рожба, а над главата й се разчупи питка за здраве. За орисници на малкото сладурче Славена извика свои приятелки и сподели хубавия момент с тях. След това жените останаха да й правят компания и да се почерпят за здраве.
 
Както традицията повелява на този празник мъже не се допускат. На трапезата преобладават сладки храни, за да има родилката достатъчно кърма и да бъде сладък живота на детето. Всички гостенки, които са и „орисници“ на детето, трябва да донесат дарове, като в тях задължително присъства сладка храна. По време на даряването на подаръците се пожелават най-различни неща на бебето, като да бъде здраво, умно, да има много успехи и щастлива любов.
 
Обредният хляб, който е в основата на обичая, представлява сладка пита, сладка погача. На нея се поставя бяла кърпа, върху която след ритуала с разчупването, гостенките оставят и пари. След това кърпата с първото и второто парче от погачата и с парите в нея се завързват. Завързаната кърпа задължително се поставя на най-високото място в дома – символично, за да достигне детето висини и да успее в живота си.
Снимка: skandal

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !