Велико Минков е биологичен баща на...

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова...

Устата с патриотична песен за Гергьовден

Устата пуска новия си сингъл навръх Гергьовден, когато...

Енио Мориконе навърши 80

отпечатай новината

10.11.2008 15:11 | Видян 1770 пъти

Енио Мориконе навърши 80

Именитият италиански композитор и доайен на филмовата музика Енио Мориконе навърши днес 80 години.

Юбилеят ще бъде отбелязан довечера с голям концерт в тържествената аула на Римския университет с изпълнение на композирани специално за случая творби на Луис Бакалов, Микеле Дал Онгаро, Матео Д Амико, Андреа Мориконе (син на юбиляра) и Никола Пиовани.

Енио Мориконе е роден в Рим. Той е първото от петте деца на тромпетиста Марио Мориконе и съпругата му Либера. През 1938 година е приет в консерваторията "Санта Чечилия", където се дипломира по специалността тромпет, а по-късно завършва и композиция.

Започва с аранжименти на музика във вариете през 1946 година, а на следващата година е ангажиран като композитор в театър.

Първата стъпка на композитор в киното прави през 1961 година с филма Il Federale на режисьора Лучано Салче.

Световна известност му донася музиката в петте уестърна на Серджо Леоне, заснети в периода 1964-1971 година.

Енио Мориконе е композирал музиката на повече от 400 филма, създадени от най-големите италиански и чуждестранни режисьори. Освен това е автор на още 100 композиции извън киното.

Носител е на премиите "Оскар" за кариера, "Златен лъв", 8 пъти "Сребърна лента", 5 - "БАФТА", 5 номинации за "Оскар", 7 награди "Давид на Донатело", 3 - "Златен глобус", по една "Грами" и "Европейска филмова награда", както и на 27 златни и 7 платинени плочи.

Енио Мориконе е дирижирал оркестри в цял свят, между които и симфоничен оркестър в София през 90-те години на миналия век. Тогава на специална пресконференция в Асоциацията на чуждестранните журналисти в Рим маестро Мориконе разказа за работата си с българските музиканти.

"Това бяха отлични професионалисти, щастливи да работят в един тежък за страната икономически период. Записите правихме в студиото на Българското национално радио. Резултатът бе превъзходен, а разноските бяха десет пъти по-малки отколкото в Италия", сподели навремето Енио Мориконе.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !