Огледало на войната в Темата на NOVA

Това е свят, който не познаваме. Далечно място, където...

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Два филма с българско участие с наградите на SO INDEPENDENT

отпечатай новината

03.11.2015 11:41 | Видян 757 пъти

Два филма с българско участие с наградите на SO INDEPENDENT

Два филма с българско участие взеха първите по рода си награди „Независим дух на София”. Призовете бяха връчени снощи във финалната вечер на шестото издание на фестивала за независимо американско кино So Independent. Тази година форумът се проведе за първи път у нас с партньорс-твото на Националния дворец на културата (НДК).

Трофеите са дело на живеещия във Франция художник Стефан Николаев и бяха връчени от зам.-кмета на София Дончо Барбалов, Михаела Петрова от Продуцентски център-НДК и основателя и директор на So Indepenent Жана Караиванова.

„На финала сме на едни невероятни 11 дни, в които бяхме заедно, срещнахме се в пълни киносалони, говорихме за кино в Литературен клуб „Перото” и бяхме обградени от радост. Благодаря на НДК и на неговия директор Мирослав Боршош за прекрасното партньорство. Тази година наградите „Независим дух на София” бяха определени от публиката, а догодина това ще направи международно жури. Фестивалът беше още по-специален, защото се проведе в годината, в която отбелязваме стогодишния юбилей на българското кино, а София носи титлата „Творчески град на кино-то” на ЮНЕСКО”, каза при награждаването Жана Караиванова.

Оригиналните бронзирани призове, наподобяващи жълтите павета на столицата, отидоха съответно при „Докоснати от огън“ на режисьора Пол Далио за най-добър игрален, и „Глутницата” на Кристал Мозел за най-добър документален филм. Продуценти на игралната лента са Кристина Николова, Спайк Лий и Кейти Холмс, а оператор е Алексдър Станишев, а документалният филм е продуциран от Изабела Ценкова и Кристал Мозел.

„Щастлив съм, че Столична община отново е партньор на So Independent, а трофеите носят в себе си частица от емблематичните жълти павета. С лек хумор ще отбележа, че имаме достатъчно от тях, за да награждаваме филми още поне 200 години напред”, каза зам.-кметът Дончо Барбалов.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !