Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Роулинг защитава Тръмп

отпечатай новината

20.05.2016 17:33 | Видян 1833 пъти

Роулинг защитава Тръмп

Известната британска писателка Джоан Роулинг реши да защити правото на американския милиардер Доналд Тръмп да бъде агресивен и нетърпим. Авторката на романите за Хари Потър е заявила това в Ню Йорк на заседание на ПЕН-клуба, който е неправителствена организация, обединяваща писатели, поети и журналисти. Роулинг признава, че самата тя смята претендента за подкрепата на Републиканската партия на САЩ за президентската надпревара за „агресивен и нетърпим”, но подчертава, че правото на Тръмп за свободно изразяване на своето мнение, на свой ред „защитава нейното право да го нарича фанатик”.

Роулинг прави аналогия със собствения си занаят, като пояснява, че правото на свободно изразяване е приложимо както за писателите, така и за техните критици. Така например, пояснява Роулинг, критиците имат право да изказват мнението си и да твърдят, да речем, че със книгите си за Хари Потър тя опитва да приобщи децата към сатанизма.

„А аз се чувствам свободна да им обясня, че аз просто изучавам природата на човека и принципите на морала или просто да им кажа „вие сте идиот”, в зависимост от това, с кой крак съм станала днес”, казва писателката. Роулинг се изказва и против идеята да се забрани на Тръмп влизането на територията на Обединеното кралство. Дебатите по този повод се проведоха в британския парламент през януари. И въпреки че депутатите не стигнаха до единно мнение, самият факт на наличието на такова заседание е забележителен.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !