Надал е най-големия ми съперник, той...

Световната тенис звезда Новак Джокович иска да играе...

Млада сензация в бокса дари $20М на...

Боксьорът Райън Гарсия дари 20 милиона долара на хората...

Лили говори на турски с Ахмед Доган

отпечатай новината

01.08.2016 12:16 | Видян 3151 пъти

Лили говори на турски с Ахмед Доган

"Булутлар, булутлар, ий аркадашлар" мелодично припява на турски Лили Иванова. Това се случва в песента й "Облаци", записана през 2014 г. и издадена в диск малко по-късно, пише "Всеки ден". Че в репертоара си естрадната легенда има турски песни, знаят малцина, тъй като легендарната блондинка съобразително прикрива част от спорадичното си творчество.
Турските песни на Лили обаче са истински коз, който тя използва пред отбрана смесена публика. Изпълнителката буквално смайва с перфектното си произношение и познания по езика, който се говори край Босфора.
За най-близките приятели и заклети почитатели на звездата не е тайна, че още от детска възраст тя знае турски. Закърмянето й с турска култова се случило още в родния Кубрат, където къщата на Иванова се намирала в близост до градската джамия. В района, разбира се, било пренаселено и с етнически турски семейства, с чиито деца Лили дружела. Съвсем по детски, лишени от каквито и да е предразсъдъци, турчетата учили днешната звезда на турски думички, тя пък поправяла грешния им български.
Години по-късно, когато Иванова вече се утвърдила като звезда, турският й влязъл в перфектна употреба, когато тя гастролирала в южната ни съседка. По време на свое турне през 70-те Лиленце пиленце смаяла комшиите, като по време на концерти говорила на разбираем и добър турски, а също така включвала в репертоара си и песни на шлагерната турска звезда Сезен Аксу.
На "Златният Орфей" през 1973 г. изпълнителката на "Детелини" се запознала и се сприятелила с една от звездите на Турция - Айла Алган. У нас турската певица и актриса нашумя покрай култовия сапунен сериал "1001 нощ, в който тя изпълнява ролята на лелята на главния герой - Онур. Лили Иванова не участвала в конкурсната програма в Слънчев бряг, но силно се впечатлила от Айла. Двете се щракнали за спомен и започнали да се чуват от дъжд на вятър по телефона.
Преди 2 години Лили изненадващо решава да запише две авторски песни на турски език, които да включи в репертоара си. Едната се казва "Бултулар", в превод "облаци", и в нея певицата пее - "Облаци, мои добри приятели, защо има болка в мене?" Другата й песен е озаглавена "Априлска напитка".
По време на концертите си в големи зали и арени у нас Лили не изпълнява турските си песни, но те са истинска съкровищница по време на частни партита, особено пред турски бизнесмени. Блондинката спокойно ги представя пред публиката си, след което с перфектно произношение ги изпълнява.
Според запознати Лили е лична приятелка и с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Свидетели се кълнат, че преди години, когато била гост на коледното парти на централата, Лили провела 10-минутен разговор с Доган на перфектен турски.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !