Имам много пари, защото плащам добри...

Аз не плащам добри заплати, защото имам много пари. Аз...

Ивет Лалова роди първото си дете

Лекоатлетката Ивет Лалова-Колио стана майка за първи...

Димитър Цонев не може да диша

отпечатай новината

19.08.2016 10:30 | Видян 1878 пъти

Димитър Цонев не може да диша

Тв легендата Димитър Цонев не може да диша сам поради липса на рефлекс, пише "Всеки ден". Това, заедно с аневризмите в мозъка, са проблем №1 пред медиците от Военномедицинска академия, които денонощно се борят за живота му, разбра „Всеки ден" от свой източник във ВМА.

„Митко Цонев не може да диша, защото тежкият инсулт, който го събори миналата събота, е засегнал мозъчния център, отговарящ за дишането. В момента тв легендата е на командно дишане. Състоянието му остава тежко, но поне засега не се влошава. Може да се каже, че журналистът от БНТ е със стабилизирани жизнени показатели. За да се ангажираме с прогноза, трябва да изчакаме 21 дни, които са най-критичните за пациент в подобно състояние", обясни източникът ни в бяла престилка.

В реанимацията на ВМА продължава борбата с последиците от тежкия мозъчен кръвоизлив, който Цонев получи на 13 август, събота. Изследването на скенер установи още в неделя, че синът на Коста Цонев и Анахид Тачева е с хеморагичен инсулт от най-тежката пета степен, алармира тогава пред „Всеки ден" дъщеря му Деси. Причината е спукването (руптура) на една от няколко аневризми на кръвоносни съдове в мозъка.

Още на следващия ден пациентът премина емболизация - интервенционална терапия, при която спуканата аневризма се „затваря" чрез специални платинени нишки, наречени койлове, навлезе в детайли лекарят под пагон. Тези платинени нишки се въвеждат по съдов път под ангиографски контрол. Целта е да се овладее кръвоизливът. Към момента няма нови кръвоизливи, предстои пореден преглед на скенер в близките дни.
Борбата с последиците от тежките мозъчни кръвоизливи е труден и дълъг процес, в който във всеки момент се очакват и се реагира на предизвикателства, обясниха лекари. Затова и не се правят прогнози.

Критичният период е първо до третия ден, на следващия етап - до двадесет и първия ден. Изключително важна е ролята на опитните анестезиолози в реанимацията на ВМА, които водят терапията. Емболизацията във ВМА е работа на екип, начело с интервенционалния рентгенолог д-р Мирослав Лилов и е продължила около 6 часа. Методът бе въведен за първи път у нас във ВМА през 2007 г. съвместно от д-р Лилов и проф. Робърт Юшкат от университетската болница в Познан, Полша, един от топ специалистите по интервенционална терапия на аневризми в Европа.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !