В новата реалност в Темата на NOVA

Как изкуственият интелект ни променя? Как влияе върху...

Сините в Hell's Kitchen загубиха...

Славейко, един от най-опитните готвачи в отбора на...

Започва "Златна роза" 2016

отпечатай новината

19.09.2016 11:59 | Видян 836 пъти

Започва

В конкурса на „Златна роза“ ще видим 22 късометражни и 12 пълнометражни нови български филма. Шест са пълнометражните премиери, сред които покорилият световните фестивали дебют “Безбог” и новият филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов - “Слава”.
В конкурса по статут участват и две от общо шестте копродукции с миноритарно българско участие -“Райската стая” (Холандия, Швеция, България) с Анжела Недялкова и “Лабиринти на любовта” (Русия, България) на Владимир Щерянов с Яна Маринова.
22 са късометражните филми в конкурса. Повечето от тях са независими, някои са вече награждавани, а други тепърва ще срещнат публиката си. Сред изпълнителите на ролите в кратките филми ще видим множество утвърдени български актьори.
Тази година и пълнометражните и късометражните продукции в конкурса ще бъдат оценявани от едно жури с председател режисьорът Камен Калев и членове актрисата Теодора Духовникова, операторът Стефан Иванов, композиторът Петър Дундаков и критикът и режисьор Борислав Колев.
В програма „Открити хоризонти“ ще бъдат показани 6 пълнометражни филма – четири миноритарни български копродукции - “Смрадлива приказка” (Сърбия, България), “Лазар” (Македония, България, Хърватия),“Банат” (Италия, България, Македония, Румъния)  и “Кербала” (Полша, България), както и българските независими филми “Врагове” на Симеон Комсалов и “Моето сърце е октопод или баща ми на брега на черното море” на Нено Белчев.Очакват ни и 12 късометражни независими филми – експерименти, търсения и първи опити на млади творци.
Общо 15 пълнометражни и 6 късометражни филми от програмите са създадени с държавна подкрепа чрез НФЦ.  Тази година Филмовият център чества своята 25-годишнина. Филмът, с който ще бъде открит Фестивала – „Граница“ на Илиян Симеонов и Христиан Ночев символично отбелязва юбилея.
В програмата “Кино край морето” на открито ще бъдат излъчени пет любими български филма, подредени от публиката чрез гласуване в онлайн-анкета.
С поглед към международното сътрудничество ще се състоят работни срещи по възможностите за копродукции между балканските страни с четирима директори на филмови центрове от Балканите. Организира се и  презентация на тема “Европейски продуцентски програми”, водена от Катя Тричкова с участието на Камен Балкански.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !