Надал е най-големия ми съперник, той...

Световната тенис звезда Новак Джокович иска да играе...

Млада сензация в бокса дари $20М на...

Боксьорът Райън Гарсия дари 20 милиона долара на хората...

AdriatiK на брега – спомени за Енвер, Гоце и още нещо

отпечатай новината

26.09.2016 14:31 | Видян 2464 пъти

AdriatiK на брега – спомени за Енвер, Гоце и още нещо

Дуръс, както му казваме, Дуреш, както го наричат албанците или Драч, както се е казвал, когато е бил най-западната точка и една от най-важните крепости на България по време на първото и на второто ни царство, е едновременно Несебър и Слънчев бряг за Албания.
 Несебър е, защото се пази един много малък стар център, който съдържа остатъци от цитадела, вътре в която има лошо поддържани къщи, но и сравнително добре запазен автентичен амфитеатър. До него има нов град, който не се слави с особено впечатляващи хотели, но е изградил една нелоша променада с нещо като шведски спортно-развлекателен и спа- комплекс върху „буна” или кей, ако щете, от сушата навътре в морето.
Слънчев бряг е, защото отвъд моста, по който над града минава магистралата от Тирана до морето, се е ширнала пясъчна ивица, застроена по-гъсто и от на нашия курорт. Разликите са няколко. Едната е, че хотелите – кой от кой по-кичозни, са ниски – до 3-4 етажа. Втората е, че линиите на застрояване са само две – плажна и от другата страна на булеварда покрай ивицата – не са 5-6 като при нас. Третата е, че понеже няма крайбрежна алея, а направо плаж – пясък, пред хотелите, търговската част е изнесена досами морето – между печащите се и водата. Странно е да се наблюдава, но не прави впечатление на местните.

продължи >>

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !