Защо лошите в киното се превърнаха в...

Замисляли ли сте се върху идеята за подкрепянето на...

Тайните за красота на турските актриси

Вечно младежкият външен вид на Неслихан Атагюл на пръв...

Писател разкрива как е победил множествената склероза

отпечатай новината

12.10.2016 12:30 | Видян 2646 пъти

Писател разкрива как е победил множествената склероза

„Множествена склероза. Диагноза: нелечима. Терапия: въпрос на личен избор“ - уникална книга, която описва истински случай на човек, който се е самоизлекувал от тежката болест, излиза на пазара с логото на „Милениум“.

През 2005 г. Свен Бьотхер – 40 годишен германски журналист, писател, сценарист и продуцент на тв сериали, се разболява от множествена склероза, която се смята за нелечима. Главата му, като на всеки „начинаещ“, е пълна с въпроси, на които лекарите отговарят уклончиво, а често дори ги игнорират или арогантно ги обявяват за напълно безсмислени и излишни. Бьотхер решава да използва краткото време, което му остава, както може да се предположи, за да опише за трите си дъщери „всичко, което ще им е нужно да знаят, за да живеят и оцеляват“. Така се появява книгата му „Квинтесенции“. Скоро след излизането си тя се превръща в бестселър.

 „Множествена склероза. Диагноза: нелечима. Терапия: Въпрос на личен избор“ може да се нарече пътепис. Необикновен пътепис. За единствения път, който ти остава, ако всички са те отписали – и лекари, и колеги, и близки. Болен си и диагнозата е множествена склероза. Лекарите и фармацевтите твърдят, че болестта е нелечима. Звучи като присъда. И всички пациенти, които я  приемат и се примирят с нея, се превръщат в полуживи доказателства на това твърдение.

Свен Бьотхер не я приема, не се примирирява. След мъчителен период, в който болестта се развива стремително бързо, той прави своя избор и поема риска да тръгне по път, коренно различен от този, който очертава официалната медицина. Заради невръстните си дъщери, заради жената до себе си и страстното си желание да продължи да живее. И тръгва по неутъпкани пътеки - към новия си Аз.  Едва след като поема нещата в свои ръце и сам се захваща с проучване на болестта, в тунела се показва светлинка. Авторът сам търси информация, проучва и изпробва различни неща. Открива алтернативи извън официалната медицина и стига до убеждението, че собственото му тяло не му е враг, а партньор, че организмът му е прекрасно функциониращ механизъм, който просто се е пообъркал и е решил, че трябва да се бори като унищожава вещества, които му принадлежат и са му нужни.

Това не е опит за бягство, а задължителна и съвсем прагматична част от строга терапия. Автотерапия. По свой избор и под собствен контрол. С цел - да видиш къде грешиш и да поправиш грешките. Да разчистиш всичкия насъбран боклук – в тялото и в душата, и наоколо. И после да промениш мястото, на което живееш; начина, по който живееш; да прегледаш кръга от познати и близки; да изхвърлиш всички и всичко, което те руши; да потърсиш и запазиш само онова, което ти е нужно и ти помага. „Да се разкажеш наново.“ Свен Бьотхер помага на тялото си да възвърне жизнено важния си баланс чрез здравословно хранене, йога, стрелба с лък, уроци по китара, упражнения за напрягане и отпускане на мускулите. И смелостта му е възнаградена – днес той няма пристъпи, продължава да живее и работи в напълно нормален ритъм.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !