Cavalera в София на 15 юли

Легендарните братя Max и Igor Cavalera ще свирят...

Дилемата на принц Хари дали официално...

Принц Хари прекъсна сериозна връзка с Обединеното...

$2,5 млрд. инвестиция в ски курорт в Босна

отпечатай новината

26.10.2016 11:12 | Видян 1985 пъти | Гласували 1

$2,5 млрд. инвестиция в ски курорт в Босна

Огледайте девствените зелени хълмове на Търново край Сараево и ще ви е трудно да откриете какъвто и да било признак за цивилизация. Ключът е точно в това.

Дубайска строителна компания разглежда това сечище в планината Биелашница, приела зимните олимпийски игри в Сараево през 1984 година, като предпочитано място за реализиране на най-голямата чуждестранна инвестиция в историята на Босна - Озоновия град Бурой (Buroj). Планираният курорт с капацитет 40 000 души ще включва частни вили, луксозни хотели, търговски център и болница. Неговото изграждане ще струва 4,5 милиарда босненски (конвертируеми) марки (2,5 милиарда долара или 2 милиарда брит. лири) и е предвидено да завърши през 2025 година.

Босна, чието население в мнозинството си е мюсюлманско, е една от най-бедните държави в Европа и жителите й приветстват всяка чуждестранна инвестиция.

Само че огромният мащаб на проекта, който се равнява на 15 % от брутния вътрешен продукт на страната, предизвиква известно безпокойство.

Все повече араби идват в Босна като туристи или пък, за да си купят имот, докато западните инвестиции намаляват. Какво влияние може да окаже този проект върху развитието и културата на страната?

Buroj International Group организира тук тържество по случай церемониалното начало на строителните дейности преди няколко дни, с речи на босненски политици и народни танци, месо на скара и безалкохолни напитки.

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !