Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Кукер от Банско – кандидат за Гинес

отпечатай новината

06.01.2017 11:23 | Видян 1708 пъти

Кукер от Банско – кандидат за Гинес

Живот, посветен на традицията. Мъж от Банско отглежда 10 години кози, за да направи най-впечатляващия кукерски костюм, който може да кандидатства за Гинес, пише "24 часа". Причината – косъмът е дълъг метър и 5 сантиметра. Досега рекордът е бил 90 см. Как е постигнал това и кой е мъжът – разказва екип на NOVA.

 Мерак - ще чуете тази дума от Мимо поне няколко пъти. Няма да намерим по-подходяща, за да опишем живота му. 10 години - точно толкова е чакал Мимо да облече кожите на бабугер, както наричат кукерите в Банско. Защото 10 години е отглеждал козите, от които е създал костюма.

Такъв не е правен досега. Меракът да има такъв костюм се ражда, още когато бил на 7 години. Загубил баща си, но от него му останала любовта към кукерската традиция. Така и не успял да си направи свой костюм. Тайната била в отглеждането на козите.

Викнал обаче приятели и излязъл от къщи. Не можел да гледа как убиват онези, за които се грижел като деца. Следващата тайна на костюма е разчесването на кожата. Тук основно помогнала съпругата му. След целия този разговор разбрахме и още нещо – защо не е продал костюма си, макар да са му предлагали изкусителната сума от 50 хиляди лева.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !