Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Филхармонията на протест

отпечатай новината

20.01.2017 12:09 | Видян 1368 пъти

Филхармонията на протест

Музикантите от Софийската филхармония излизат този петък на протест пред Министерството на културата, пише Монитор. Синдикалните организации към КНСБ и КТ „Подкрепа“ в Национален институт „Софийска филхармония” се обявяват против конкурсите в последния момент. Преди ден те поискаха спиране на насроченото в петък събеседване за ръководител на филхармонията и промяна в Наредбата за избор на директори на културни институти, с която изслушванията, концепциите и резултатите на кандидатите да станат публични. Мотивът на работещите във филхармонията беше, че не може да се организират конкурси в последните дни на мандата на правителството, което рискува нормалното функциониране на културната институция.

За поста има четирима кандидати: сегашният изпълняващ длъжността директор – цигуларката Светлина Терзиева, диригентът Найден Тодоров – директор на Русенската опера, оперната певица Розалина Касабова и дългогодишният тромбонист във филхармонията Ивайло Христов.

На разговор днес със зам.-министър Боил Банов филхармониците са научили, че техните искания няма да бъдат приети и събеседване за шеф все пак ще има. Затова утре в 9 часа над 200 души ще се съберат пред Министерство на културата на бул. „Александър Стамболийски“ в столицата, за да протестират срещу решението на ведомството. Според писмо до софийския кмет Йорданка Фандъкова, протестът ще се проведе от 9 до 15 часа. В него ще участват Синдикална организация на СБМТД - КНСБ, Синдикална организация на НФ „Култура”–КТ „Подкрепа”, Синдикална организация на СМСА – НСФ „Култура” - КНСБ.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !