Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Националната галерия с номинация за европейски музей на 2017-а

отпечатай новината

06.02.2017 17:29 | Видян 1720 пъти

Националната галерия с номинация за европейски музей на 2017-а

Голяма площ от фасадата на Националната галерия, вляво от централния вход на сградата (Двореца), се руши, предава Монитор. „Предвид продължителните студове и бързо топящата се снежна покривка част от мазилката на фасадата започна да пада“, бият тревога в открито писмо до медиите от управата на институцията. „Алармирали сме компетентните органи за реалното състоянието на тази знакова от архитектурна, историческа и културна гледна точка сграда и сме пристъпили към адекватни и бързи действия за нейното незабавно обезопасяване“, казва се в писмото. Ремонтни дейности ще бъдат предприети в първия момента, в който това стане технически възможно, уверяват от НХ и допълват за „Монитор“, че преговори за организиране на предстоящия ремонт вече текат. Те ще са напълно съобразени със статута на сградата, която е недвижима архитектурна и културна ценност с национално значение. След възстановяване на общото състояние на фасадата, представители на медиите ще бъдат поканени за да се уверят в професионално и отговорно извършените действия.

Проблемът възниква точно след като Националната галерия за пръв преди броени дни бе номинирана за наградата „Европейски музей на годината“ за 2017-а редом с още 46 музея от 24 държави. Сред тях са музеят на викингските крале и на поп, рок и младежката култура в Дания, националният музей на Пикасо в Париж, Франция, германският музей на футбола в Дортмунд, археологическият музей в Хераклион, Гърция, виртуалният археологически музей „Херкулан“ в Неапол, Италия, и още много други. Националният музеен комплекс е единственият български представител в престижния списък с номинациите. Националната галерия получи покана за участие в официалната церемония за присъждане на наградата по време на най-високия музеен форум от 3 до 6 май в Загреб, Хърватска.

Европейска годишна награда EMYA, смятана за най-високото музейно отличие, е учредена от Европейския музеен форум (EMF) към Европейския съвет през 1977 г. Номинираните за отличието „Европейски музей на 2017 г.“, сред които е и Националната галерия, са музеи от цяла Европа, истински новатори, оригинални в своето представяне. Статуетката „Яйце“, изработена от Хенри Мур, се дава за една година на новооткрити или новопреустроени музеи, които допринасят с иновативно представяне на колекциите си, уникална атмосфера, творчески подход за привличане на публики и удовлетворяване на очакванията на посетителите.

По време на церемонията Националната галерия - най-големият художествен музей в България, ще покаже в своята презентация уникалната си колекция от над 42 000 произведения на българското изкуство и изкуство от Европа, Азия, Америка и Африка, както и представителната си експозиция в „Квадрат 500“ с около 2000 картини и скулптури от български художници и автори от цял свят.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !